Ανεβατό τυρί με… λίγα λόγια

Τί είναι το Ανεβατό? Πώς το αναγνωρίζω? Τί περιέχει? Πώς και Που παράγεται?

Περιγραφή

Λευκό τυρί, με μαλακή και κοκκώδη υφή, ευχάριστη όξινη γεύση και άρωμα που παράγεται ανεβατό 2παραδοσιακά από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή μίγματα αυτών. Το τυρί ανεβατό έχει μέγιστη υγρασία 60% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτηκότητα επί ξηρού 45% κατά βάρος.

Γεωγραφική περιοχή

Νομός Γρεβενών και επαρχία Βοΐου Νομού Κοζάνης.

Μέθοδος παραγωγής

Για την παρασκευή του τυριού ανεβατό το γάλα αρχικά αφήνεται στους 18-22° C.  Όταν η οξύτητα του φθάσει στους 35° D μεταφέρεται σε ψυκτικούς χώρους θερμοκρασίας 2-4° C όπου παραμένει για 24 ώρες. Ακολουθεί θέρμανση στους 12-14° C και προσθήκη λίγης πυτιάς ώστε να γίνει η πήξη σε 12 ώρες. Το πήγμα διαιρείται και παραμένει στον τυρολέβητα για 12 ώρες, στραγγίζεται, αλατίζεται επιφανειακά και ωριμάζει για 2 τουλάχιστον μήνες.

Δεσμός

Στον ορεινό όγκο της περιοχής εκτρεφόταν μεγάλα κοπάδια αιγοπροβάτων. Οι βοσκοί το πρωί ανεβατό 3άρμεγαν τα ζώα, συγκέντρωναν το γάλα σε καζάνια και πρόσθεταν μικρή ποσότητα πυτιάς. Το βράδυ, μετά τη βοσκή των ζώων, το γάλα είχε πήξει και τα τυρί είχε ανέβει προς τα πάνω και ξεχώριζε από το τυρόγαλο.

Για το λόγο αυτό ονομάστηκε «Ανεβατό». Μια φορά την εβδομάδα οι βοσκοί κατέβαιναν στα χωριά για να εφοδιαστούν με τρόφιμα και να προωθήσουν το «ανεβατό» στην αγορά.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
0