Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Γραβιέρα Αγράφων με… λίγα λόγια

γραβιέρα αγράφων 3
Περιγραφή

Η γραβιέρα Αγράφων είναι σκληρό επιτραπέζιο τυρί, κυλινδρικού σχήματος. Παράγεται παραδοσιακά γραβιέρα αγράφων 4αποκλειστικά από γάλα πρόβειο, ή μίγματα αυτού με γίδινο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 30% κατά βάρος. Είναι ένα σκληρό τυρί με ευχάριστη υπόγλυκη γεύση και πλούσιο άρωμα, άριστης ποιότητας. Έχει μέγιστη υγρασία 38% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτηκότητα επί ξηρού 40%.

Γεωγραφική περιοχή

Περιοχή Αγράφων νομού Καρδίτσας

Μέθοδος παραγωγής

Για την παρασκευή της γραβιέρας Αγράφων η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 34-36° C με πυτιά. Το γραβιέρα αγράφων 5πήγμα διαιρείται μετά από 25-35 λεπτά και αναθερμαίνεται υπό συνεχή ανάδευση στους 48-52° C. Πιέζεται για μία ημέρα, παραμένει σε ξύλινα ράφια μέχρι δύο ημέρες για να στεγνώσει και τοποθετείται σε 18-20° C για 2-4 ημέρες. Η ωρίμανση γίνεται αρχικά στους 12-15° C σε σχετική υγρασία 85% στη συνέχεια στους 16-18° C και ολοκληρώνεται στους 12-15° C και σχετική υγρασία 90-95%. Ο ελάχιστος χρόνος ωρίμανσης είναι τρεις μήνες.

Το 1888 παράγεται από τον Ρευνόλδο Δημητριάδη το πρώτο βελτιωμένο ελληνικό σκληρό τυρί που ονομάστηκε τυρός Αγράφων και που αργότερα επεκτάθηκε σε όλο το νομό Καρδίτσας με την ονομασία γραβιέρα Αγράφων.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.