Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Η ιστορία του γιαουρτιού για… όσους βιάζονται

ιστορία γιαουρτιού

Η ιστορία του γιαουρτιού από το 15.000 π.Χ. μέχρι σήμερα

Πώς ξεκίνησε

Οι άνθρωποι της νεολιθικής εποχής, γύρω στο 15.000-10.000 π.Χ., από συλλέκτες τροφίμων ΄΄food gathers΄΄ μεταβλήθηκαν σε παραγωγούς τροφίμων ΄΄food producers΄΄. Άρχισαν να εξημερώνουν τα ζώα και να μαθαίνουν το άρμεγμα. Στις περιπτώσεις όπου το γάλα απαιτούσε μεταφορά, χρησιμοποιούσαν φυσικούς σάκους ή δοχεία κατασκευασμένα από στομάχι των ζώων.

     ιστορία γιαουρτιού 1 Αυτοί οι ασκοί παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή γιαουρτιού. Το ακατέργαστο γάλα αρχικά περιέχει την δική του ενδογενή χλωρίδα. Η επιμόλυνση από τον αέρα, από το ζώο, την τροφή των ζώων, τα χέρια των κτηνοτρόφων ή από το εσωτερικό του ίδιου του ασκού εισάγει επιπλέον βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά θα δράσουν καταλυτικά στην διαμόρφωση του τελικού προϊόντος.

      Έτσι η επίδραση του περιβάλλοντος είχε ως αποτέλεσμα ένα γαλακτοκομικό προϊόν μοναδικά διαφορετικό από το γάλα. Λόγω της γεύσης και της υφής του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διατροφική επιλογή πέρα από το γάλα. Επίσης, επειδή είχε υποστεί ζύμωση, θα μπορούσε να αποθηκευτεί για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις πρώιμες κοινωνίες.

       ιστορία γιαουρτιού 2Το γιαούρτι παρασκευάστηκε, παραδοσιακά, από βραστό γάλα εμβολιασμένο με γιαούρτι από την προηγούμενη μέρα. Το ενοφθαλμισμένο γάλα διατηρείτο όλη τη νύκτα σε θερμοκρασία δωματίου. Η πατρίδα του θεωρείται η Μέση Ανατολή, η Δυτική και Κεντρική Ασία.

Αργότερα στην Ευρώπη

       Στο βιβλίο του ΄΄ History of Food΄΄, ο Toussaint-Samat διηγείται την ιστορία της εισόδου γιαουρτιού στη Γαλλία το 1542. Ο Francis I, βασιλιάς εκείνη την εποχή, αρρώστησε, και μόνο αφού έτρωγε το γιαούρτι που παρείχε ένας Τούρκος γιατρός φάνηκε να αναρρώνει. Περίπου ένας αιώνα αργότερα, το 1625, ο άγγλος συγγραφέας, Samuel Purchas, στο βιβλίο του ΄΄Pilgrimes΄΄, ανέφερε το τουρκικό γιαούρτι.

       Η δημοτικότητα του γιαουρτιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον καθηγητή Elie Metchnikoff του Ινστιτούτου Pasteur στο Παρίσι. Ο Metchnikoff μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική το 1908 και συνέταξε το βιβλίο ΄΄The Prolongation of Life΄΄ στο οποίο υποστήριζε τα οφέλη από το γιαούρτι.

Βιομηχανική παραγωγή στην Αμερική

ιστορία γιαουρτιού 3Τις επόμενες δύο δεκαετίες η παρασκευή γιαουρτιού σημείωσε σημαντική αύξηση. Δύο μεγάλες εταιρείες γιαουρτιού ιδρύθηκαν: η Danone το 1919 [ο ιδρυτής ήταν ο Isaac Carasso, ένας Ισπανός μετανάστης από τα Βαλκάνια] και η Colombo and Sons Creamery το 1929 [ιδρυτές ήταν οι Αρμένιοι μετανάστες Sarkis Colombosian και Rose Krikorian].

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.