Κασέρι με … λίγα λόγια

Περιγραφή

Το Κασέρι είμαι ημίσκληρο τυρί που παράγεται από γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και γίδινου, το κασέρι 3οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% κατά βάρος. Έχει χρώμα λευκοκίτρινο, είναι συνήθως καλυμμένο είτε με παραφίνη είτε με άλλες επιτρεπόμενες ουσίες και έχει ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα. Έχει μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%.

Γεωγραφική περιοχή
  1. Μακεδονία (νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Σερρών, Δράμας, Καβάλας).
  2. Θεσσαλία (νομοί Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας,Μαγνησίας).
  3. Νομός Ξάνθης.
  4. Νομός Λέσβου.
Μέθοδος παραγωγής

Για την παρασκευή του τυριού Κασέρι τα γάλα αφήνεται να οξινίσει. Ακολουθεί θέρμανση και πήξιμο.  Μετά την πήξη του γάλακτος το τυρόπηγμα διαιρείται και αφήνεται σε ηρεμία για 5-10 λεπτά. Στη κασέρι 4συνέχεια αναθερμαίνεται στους 38-40°C υπό συνεχή ανάδευση, εκτός κι αν η οξύτητα του τυροκομούμενου γάλακτος είναι υψηλή και αφήνεται να κατακαθίσει ώστε να μετατραπεί σε συμπαγή μάζα. Ακολούθως, αυτή εξάγεται, αφήνεται να στραγγίσει και να ωριμάσει (μπασκί) έως ότου το pH κατέβει στο 5.2 περίπου. Κατόπιν τεμαχίζεται σε φέτες, εμβαπτίζεται σε νερό θερμοκρασίας 70-80°C, ζυμώνεται έως ότου να μετατραπεί σε ομοιογενή εύπλαστη μάζα και τοποθετείται σε καλούπια όπου παραμένει για 2-3 ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων γίνονται 5-6 αναστροφές. Στη συνέχεια το τυρί αλατίζεται επιφανειακά 12-14 φορές. Η ωρίμανση του τυριού πραγματοποιείται σε χώρους με θερμοκρασία μέχρι 18°C, για τρεις τουλάχιστον μήνες σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην οριοθετημένη περιοχή.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!