4 μύθοι για τα γαλακτοκομικά

Αλήθειες και… λιγότερο Αλήθειες

Τί πραγματικά ισχύει για τα γαλακτοκομικά

΄΄Για να καταναλώσουμε με ασφάλεια νωπό [φρεσκοαρμεγμένο] γάλα απαιτείται να το βράσουμε΄΄
Mύθος

Απαιτείται μια θερμική επεξεργασία 63 βαθμοί κελσίου για 30 λεπτά, ή 65 βαθμοί για 20 λεπτά, ή 68 βαθμοί για 10 λεπτά, ή 72 βαθμοί για 15 δευτερόλεπτα.

Όλα αυτά για νωπό γάλα που συλλέγεται υπό κανονικές και άρα σχετικά υγιεινές συνθήκες και η περιεκτικότητα σε λίπος είναι μέχρι 4-5%.

μύθοι 3
θερμική επεξεργασία vs μεταβολές

Εάν το νωπό γάλα περιέχει λίπος 8-10% η παστερίωση πρέπει να εκτελεστεί σε εντονότερη θερμική επεξεργασία, π.χ. 74 βαθμοί για 15 δευτερόλεπτα. Το λίπος λειτουργεί ως θερμομονωτικό στο οποίο μπορεί να ΄΄κρυφτούν΄΄ οι μ/ο.

 

΄΄Μπορώ να καταναλώσω χλωρό τυρί άφοβα΄΄
Mύθος

Το χλωρό τυρί παρασκευάζεται από την πήξη νωπού γάλακτος [μη παστεριωμένου] και άρα μπορεί να περιέχει παθογόνα που μεταφέρθηκαν σε αυτό από το αρχικό γάλα. Είναι σχεδόν το ίδιο σαν να καταναλώνω νωπό γάλα.

 

΄΄Εάν το νωπό γάλα έχει παθογόνα τότε μπορεί να μολυνθώ μόνον εάν το καταναλώσω ΄΄
Mύθος

Έχω συναντήσει εργαζόμενους σε τυροκομεία οι οποίοι νόσησαν με βρουκέλλωση [Brucella sp.] χωρίς να έχουν καταναλώσει νωπό γάλα. Μια αμυχή στο δέρμα και επαφή με παθογόνα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Σε περιπτώσεις που πρέπει να έρθουμε σε επαφή με νωπό γάλα απαιτείται η χρήση προστατευτικών γαντιών.

 

΄΄ Τυρί φέτα [ή γενικά λευκό τυρί άλμης] παρασκευασμένο από νωπό γάλα τοποθετημένο σε άλμη μπορεί να καταναλωθεί με απόλυτη ασφάλεια 1 μήνα μετά ΄΄
Mύθος

Οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό ενός τέτοιου δοχείου [περιεκτικότητα σε αλάτι 7-8%, τιμή pH 4.1-4.4, θερμοκρασία 4 βαθμοί] οδηγούν στην θανάτωση πολλών παθογόνων. Εντούτοις, έρευνες δείχνουν ότι σε τέτοιες συνθήκες κάποια παθογόνα [Listeria monocytogenes] μπορεί να επιβιώσουν σίγουρα για 3 μήνες. Συνεπώς [χωρίς να εγγυώμαι τίποτα] να περιμένετε τουλάχιστον 4 μήνες πριν το καταναλώσετε.

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!