Ψύξη & Θέρμανση τα όπλα στον πόλεμο με τους μικροοργανισμούς Μέρος 1ο

Ψύξη & Θέρμανση ή τα αρχέγονα όπλα ενός τίμιου αγωνιστή στον πόλεμο με τους μικροοργανισμούς

Μέρος 1ο

ψύξη και θέρμανση 7Θα έχετε ακούσει [ή ακόμα καλύτερα θα έχετε κατανοήσει από την μέχρι τώρα επικοινωνία μας] ότι αυτό που επιδιώκουμε αμέσως μετά την άμελξη του ζώου είναι η ταχεία ψύξη του φρεσκοαρμεγμένου νωπού γάλακτος.

Μεταφορά γάλακτος

Οι παραγωγοί που το διαθέτουν σε γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία, μεταφέρουν, συνήθως, από τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, το γάλα αυτό με δοχεία [γαλακτοδοχεία] σε καθορισμένους τόπους συγκέντρωσης. Εκεί το παραλαμβάνουν ψυκτικά βυτιοφόρα μεταφοράς υπεύθυνα για την τελική παράδοση.

ψύξη και θέρμανση γάλακτος 1Βέβαια μην νομίζετε ότι μια γαλακτοβιομηχανία ή ένα μεγάλο τυροκομείο παραλαμβάνει γάλα μόνον από την γύρω περιοχή. Μάλλον να το πώ καλύτερα. Η γύρω περιοχή εκτείνεται σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Νομίζετε ότι πίνετε γάλα από την Ήπειρο [γεωγραφική περιοχή] και όμως το γάλα αυτό είναι από την Ηλεία, ή από τον Βόλο. Τέλος πάντων θα μιλήσουμε για αυτό σε άλλο επεισόδιο.

Στις γαλακτοβιομηχανίες, στα τυροκομεία αλλά ακόμα και σε κτηνοτροφικές μονάδες (οι οποίες θέλουν να έχουν το πλεονέκτημα αποθήκευσης του νωπού γάλακτος για 2-3 ημέρες), το νωπό γάλα μεταφέρεται και αποθηκεύεται σε παγολεκάνες [τα βυτία μεταφοράς γάλακτος παίζουν τον ρόλο της παγολεκάνης].

ψύξη και θέρμανση γάλακτος 2Ανάλογα από το μέγεθος και την μορφή της επιχείρησης οι παγολεκάνες μπορεί να είναι από 500 λίτρα έως εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα οπότε και μιλάμε για σιλό – δεξαμενές αποθήκευσης γάλακτος.

Στο εσωτερικό αυτό των δεξαμενών η θερμοκρασία του γάλακτος είναι 4 βαθμοί κελσίου.

Τι σημαίνει αυτό για το μικροβιακό φορτίο του γάλακτος?

Το νωπό γάλα από την στιγμή που εξέρχεται από τον μαστό του ζώου, μέχρι την είσοδο του σε αυτές τις κλειστές [και άρα απομονωμένες από μ/ο] δεξαμενές, εμπλουτίζεται στο εσωτερικό του από μ/ο [βακτήρια, μύκητες, ζύμες, κ.α.]. Οι μ/ο αυτοί μπορεί να είναι:

 

  • Θερμόφιλοι. Αναπτύσσονται ιδανικά στους 40-50 βαθμούς. Δεν αναπτύσσονται κάτω από τους 20 βαθμούς [υπάρχει εύρος τιμών, εδώ μιλάμε για το σημαντικότερο τμήμα].
  • Μεσόφιλοι. Αναπτύσσονται ιδανικά στους 22-32 βαθμούς. Δεν αναπτύσσονται κάτω από τους 10 βαθμούς.
  • Ψυχρόφιλοι. Αναπτύσσονται ιδανικά στους 8-16 βαθμούς. Δεν αναπτύσσονται κάτω από τους 0 βαθμούς.
  • Ψυχρότροφοι. Αναπτύσσονται σε θερμοκρασία μικρότερη από 7 βαθμούς. Η πλειοψηφία τους έχει ως ιδανική θερμοκρασία τους 20-25 βαθμούς. Πάντως μπορούν να αναπτυχθούν από -8 μέχρι 40 βαθμούς κελσίου.

 

Facebook Comments

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!