Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 1ο

πρωτοσέλιδο - Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 1ο

Δείτε με ποιό τρόπο να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας με γαλακτοκομικά προϊόντα

Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την οικοτεχνική παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων?

Πρός τα πού θα πρέπει να προσανατολισθεί μια μικρή μονάδα οικοτεχνικής παρασκευής?

Εάν είστε παραγωγός γάλακτος και θέλετε να αξιοποιήσετε ΚΑΙ την υπεραξία της μεταποίησης γάλακτος,

Εάν σας ενδιαφέρει να αυξήσετε το εισόδημά σας και αγαπάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα

ΤΟΤΕ,

Δείτε, το πώς μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει, παραγωγικά, μια μικρή μονάδα παραγωγής οικοτεχνικών γαλακτοκομικών προϊόντων

Δείτε με ποιό τρόπο εσείς μπορείτε να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας με τα γαλακτοκομικά προϊόντα – Ας ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν

Οι αναφορές, για την παρασκευή τυριού, στον ελλαδικό χώρο ξεκινούν, ήδη, από την ομηρική εποχή.

Δείτε: Πολύφημος ο… πρώτος τυροκόμος

Παρόλο, όμως, πού, στη χώρα μας, τόσο, η παράδοση, όσο, και ο χώρος στάθηκαν ευνοϊκά, εντούτοις, η τεχνολογία παρασκευής, των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν ακολούθησε την εξέλιξη διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, (Γαλλία, Ιταλία, κ.α.).

Δυστυχώς, οι παθογένειες, οι οποίες χαρακτηρίζουν την νεοελληνική νοοτροπία, δεν επέτρεψαν να μεταφερθεί η γνώση της γαλακτοκομίας τυροκομίας στους κτηνοτροφικούς πληθυσμούς. Ως αποτέλεσμα, οι κοινότητες αυτές, δεν μπόρεσαν να εξελιχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Το νόημα, του επιστημονικού έργου, γαλακτοκόμων – ερευνητών, (Λιαμπέης, Πολυχρονίδης, Δημητριάδης, Ζυγούρης), στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα, δεν διαδόθηκε, στον απλό τυροκόμο παρασκευαστή, της μεταπολεμικής περιόδου.

Αλλά, και τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογική εξέλιξη, στον τομέα της Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας, δεν μπόρεσε να μεταδοθεί, από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, στους χώρους παρασκευής των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Από την άλλη μεριά, δεν αξιοποιήθηκε η ιδιαιτερότητα των διαφόρων εκλεκτών τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων, (γκερεμέζι, κορφή, τσαλαφούτι, πρέντζα, κ.α.).

Δείτε: Να πώς φτιάχνεται το γνήσιο, το αυθεντικό, το παραδοσιακό τυρί Τσαλαφούτι

Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Η κρίσιμη δεκαετία του 1980 – Οι εξέλιξη η οποία ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε
Τυροκομείο στην Ελβετία. Αυτό το τυροκομείο αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα του ορεινού όγκου. Κάποιοι, λοιπόν, συμβούλεψαν, καθοδήγησαν τους τυροκόμους ώστε να κατασκευαστεί το τυροκομείο σε συγκεκριμένη περιοχή. Σε αντίθεση, με την χώρα μας, στο εξωτερικό, συνολικά, η γνώση μεταφέρθηκε στον απλό τυροκόμο. Έτσι, οι κοινότητες, στο εξωτερικό, αξιοποίησαν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τα προϊόντα τους παραμένουν πλήρως ανταγωνιστικά.

Αγροκτηνοτροφικοί πληθυσμοί, αλλά και τυροκομικές επιχειρήσεις, παρασκεύαζαν γαλακτοκομικά προϊόντα, με παραδοσιακό, (σήμερα μη ορθολογικό), τρόπο μέχρι το άνοιγμα της ευρωπαϊκών αγορών, την αρχή της δεκαετίας του 80.

Η εγκαθίδρυση, της νομοθεσίας, των Π.Ο.Π. τυριών, στα μέσα της δεκαετίας του 90, δεν πυροδότησε μια αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση.

Η οικονομική ευμάρεια, η έλλειψη προσανατολισμού και σχεδιασμού από την Πολιτεία, οι λάθος εκτιμήσεις από τους ιδιώτες, δημιούργησαν, στη χώρα μας, έναν πολύ μεγάλο αριθμό μονάδων παρασκευής γαλακτοκομικών, στις αρχές του 21ου αιώνα.

Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο

Τα τελευταία χρόνια, ένας οδοστρωτήρας, φαίνεται να ισοπεδώνει τον ψεύτικο κόσμο, τον οποίο, εμείς φτιάξαμε.

Σε μια παγκόσμια αγορά, η διάθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων γίνεται, ολοένα και περισσότερο, από τις υπεραγορές. Αλλά, και από πολυεθνικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Πόσο ανταγωνιστικοί είναι οι μικροί παραγωγοί στην νέα πραγματικότητα? 

Η παγκόσμια αγορά ανοίγει, οι αποστάσεις μηδενίζονται, η πληροφορία διαχέεται.

Οι αλλαγές, τίς οποίες έπρεπε να κάνει η χώρα, εδώ και δεκαετίες, φέρνουν, συνεχώς, στο προσκήνιο την έλλειψη ανταγωνισμού.

Πολλές τέτοιες μεταποιητικές μονάδες γάλακτος σταματούν την λειτουργία τους.

Η απόκλιση από την νομοθεσία, και η παραπλάνηση, των καταναλωτών, μπορεί να δίνει ενέσεις ζωής, στους επιτήδειος, αλλά, σίγουρα, δεν δίνει λύσεις.

Δείτε: Τυρί έχω, … γάλα πού θα βρώ?

Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Εγώ θα πρέπει να παρατηρώ τις παγκόσμιες τάσεις
Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 1ο
Τυρί Φέτα. Ίδιο, και ίδιο, και ίδιο προϊόν. Και όμως. Υπάρχουν αγορές σε όλον τον κόσμο, οι οποίες ”διψούν” για νέα ιδιαίτερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον, από κάποιουςκαταναλώτές, να αγοράσουν ιδιαίτερα προϊόντα. Ποιοί καταναλωτές είναι αυτοί? Πώς εγώ θα μπορέσω να επικοινωνήσω με αυτούς, τους καταναλωτές? Αυτό είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει, σίγουρα, να με απασχολήσει!

Τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο η χώρα μας, όσο και οι ανεπτυγμένες χώρες, συνολικότερα, βιώνουν μια Αναγέννηση στον τομέα των τροφίμων.

Παρόλο, πού, η μεγάλη μάζα των ανθρώπων είναι εθισμένη στο πρόχειρο φαγητό, εντούτοις, υπάρχουν πληθυσμιακές κοινότητες, οι οποίες ενδιαφέρονται τόσο για ποιοτικά, αλλά, και, για ”ξεχωριστά” τρόφιμα.

Ήδη, εδώ και κάμποσο καιρό, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια τάση στην αγορά, η οποία ενδιαφέρεται λιγότερο, για το μέγεθος της μερίδας, του φαγητού, αλλά, ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποιότητα (flavor και θρεπτική αξία), αλλά, και για το ιστορικό των συστατικών του τροφίμου.

Μαλακό αλειφόμενο κατσικίσιο τυρί, με προέλευση από την Γαλλία, διατίθεται στις υπεραγορές. Αυτή η συσκευασία περιέχει 150 γραμμάρια και κοστίζει περίπου 6 ευρώ. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, (άνω του 60%) εσείς σκεφτείτε την υπεραξία η οποία προσδίδεται σε αυτό το προϊόν. Στην Γαλλία, την ομολογουμένως Νο1 τυροκομική υπερδύναμη, παρασκευάζονται από γίδινο γάλα περισσότερα από 50 διαφορετικά τυριά. Πολλά, από αυτά, τα τυριά κοστίζουν πάνω από 30 ευρώ το κιλό. Ποιός θα μού μάθει να φτιάχνω ένα τέτοιο τυρί?
Λειτουργία επιχείρησης γαλακτοκομικών – Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την οικοτεχνική παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων?

Η χώρα μας, τις δεκαετίες 80 και 90, έζησε την πτώση των οικοτεχνικών γαλακτοκομικών μονάδων, (και άρα των οικοτεχνικών γαλακτοκομικών προϊόντων), ακολουθώντας, την τάση για ένα ποιοτικότερο, και οικονομικότερο βιομηχανικό προϊόν.

Οι τάσεις, μιας παγκόσμιας κουλτούρας, (Gourmet, Foodie, Slow Fooder κ.α.), δημιουργούν νέες ανάγκες.

Gourmet, Foodie, Slow Fooder
Dairy Boutique Farm. Μια νέα διάσταση στην προώθηση των πωλήσεων έχει κάνει την εμφάνισή της. Κτηνοτρόφοι τυροκόμοι προωθούν το μάρκετινγκ των γαλακτοκομικών τους, μέσω της έκθεσης αυτών, των προϊόντων, στους χώρους παραγωγής. Αυτή, η δυνατότητα, δίνει νέα προοπτική και δημιουργεί νέα δυναμική σε μια επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών με οικοτεχνικό τρόπο.

 (Gourmet είναι ο λάτρης του εκλεκτού φαγητού).

(Foodie είναι αυτός που έχει χόμπι και πάθος για οτιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό. Συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης του τρόπου που αυτό παρασκευάζεται ή προετοιμάζεται).

(Slow Fooder είναι αυτός που στέκεται απέναντι στην νοοτροπία του πρόχειρου φαγητού, και της εξαφάνισης των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.

Είναι αυτός που αντιτίθεται στο μειωμένο ενδιαφέρον που έχουν οι άνθρωποι για τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Το κίνημα Slow Food λειτουργεί για να υπερασπιστεί την βιοποικιλότητα των τροφίμων.

Προωθεί την οικο – γαστρονομία την εκπαίδευση της γεύσης, και την σύνδεση των παραγωγών εξαιρετικών τροφίμων με τους καταναλωτές).

Οι παρασκευαστές οικοτεχνικών γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να χρησιμοποιήσουν το πλεονέκτημα, το οποίο θα τους δώσει η δημιουργία της δικής τους φάρμας. Η φάρμα αυτή μπορεί να αποτελέσει, επίσης, έναν χώρο επίσκεψης. Αυτή η πρακτική θα ωφελήσει μεσομακροπρόθεσμα τους οικοτέχνες. 

Οι ανάγκες, αυτές, μπορούν να καλυφθούν, μέσω της γενικότερης θεώρησης, η οποία εμπλέκει την οικοτεχνική παρασκευή.

Έτσι, στο προσκήνιο εμφανίζεται, η ιδέα της εγκατάστασης, και της λειτουργίας μιας μικρής μονάδας (ή φάρμας), στην οποία θα φτιάχνονται οικοτεχνικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά εάν, εμείς αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία έχει ο τόπος μας, ώστε, εμείς να φτιάξουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

Το ”προϊόν”, αυτό, δεν θα είναι μονοδιάστατο.

Το ”προϊόν”, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες αγροτουρισμού, επιδείξεις τρόπου τυροκόμησης, σεμινάρια γαστρονομίας, κ.λ.π.

Αυτό είναι ένα μικρό οικοτεχνείο το οποίο παρασκευάζει τυρί Χαλούμι. Ένας καλλιτέχνης οικοτέχνης μπορεί να αρκεστεί σε έναν τέτοιο χώρο?
Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Ποιό είναι το Οικοτεχνικό προϊόν?

Ένα ”οικοτεχνικό” (artisan) ή (artisanal) γαλακτοκομικό προϊόν φτιάχνεται, κυρίως, με το χέρι, σε μικρές παρτίδες, και χαρακτηρίζεται τόσο, από ένα παραδοσιακό πρωτόκολλο παρασκευής, όσο, και από την τεχνική, του ίδιου, του τυροκόμου.

Λειτουργία επιχείρησης γαλακτοκομικών προϊόντων – Ποιό είναι το προϊόν της φάρμας (farmstead)

Για να χαρακτηριστεί ένα γαλακτοκομικό προϊόν, ως προϊόν φάρμας, (farmstead ή farmhouse), θα πρέπει, αυτό, το προϊόν να παρασκευάζεται με γάλα, από το κοπάδι, το οποίο ανήκει στην επιχείρηση ή από το κοπάδι, το οποίο βρίσκεται στην φάρμα.

Μέγεθος Επιχείρησης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
λειτουργία επιχείρησης
Επιδείξεις τυροκόμησης, οι οποίες λαβαίνουν χώρα σε οικοτεχνικό τυροκομείο της Ελβετίας. Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών, και η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων ενισχύει, παράπλευρα, το brand name της επιχείρησης.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται 3 είδη επιχείρησης.

Οι τιμές είναι ενδεικτικές και παρουσιάζονται, κυρίως, για να δώσουν μια εικόνα στους ενδιαφερομένους.

Πολύ μικρή επιχείρηση Μικρή επιχείρηση Μεσαία επιχείρηση
Παραγωγή λιγότερο από 5.000 κιλά τυρί τον χρόνο Παραγωγή από 5.000 έως 10.00 κιλά τυρί τον χρόνο Παραγωγή από 10.000 έως 50.000 κιλά τυρί τον χρόνο
20 πρόβατα   100 πρόβατα 200 πρόβατα
15 αίγες 50 αίγες 100 αίγες
5 αγελάδες 10 αγελάδες 20 αγελάδες

Δείτε: Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 2ο

Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων

Θα παρουσιασθεί μια σειρά άρθρων για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την ορθή λειτουργία και την βιωσιμότητα μιας μονάδας οικοτεχνικής παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Θα αναπτυχθούν θέματα όπως:

Ταυτότητα προϊόντος – Brand name

Ανταγωνιστικότητα

Πιστοποίηση

Στοχευμένη διαφήμιση

Προώθηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Business Plan

Δομή της Επιχείρησης

και πολλά πολλά άλλα!

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *