Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Μιά υπέροχη ιστορία παγωτού 4.000 ετών

Μιά υπέροχη ιστορία παγωτού 4.000 ετών

Ποιά είναι η προέλευση του παγωτού? Πώς έφτασε στην σημερινή μορφή?

Προέλευση παγωτού

Μιά υπέροχη ιστορία παγωτού 4.000 ετώνΗ παρασκευή προϊόντων με βάση τον πάγο έχει παρατηρηθεί στην αρχαία Αίγυπτο, στους Βαβυλώνιους και στην Κίνα, γύρω στο 2000 π.Χ., όπου παρασκευαζόταν από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, τα οποία τοποθετούνταν στο χιόνι για να πήξουν.

Πολύ αργότερα, στην Ευρώπη, γίνονται αναφορές για ψύξη των προϊόντων με βάση τον πάγο. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας λέγεται ότι συνήθιζε να τρώει τα φρούτα παγωμένα με χιόνι το οποίο μετέφεραν σκλάβοι από τα βουνά.

Αργότερα παρασκευάστηκαν γλυκά με βάση παγωμένους χυμούς φρούτων, με ή χωρίς γάλα, και κατά το 13° αιώνα μπορούσε να τα αγοράσει κάποιος εύκολα στους δρόμους του Πεκίνου.

παρασκευή προϊόντων με βάση τον πάγο στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη χαρακτηριστικά εμφανίζεται από τον Μάρκο Πόλο, ο οποίος έφερε στη Βενετία το 1296. Το 1533, η Κατερίνα των Μεδίκων έφερε στη νέα της πατρίδα ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα όταν παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β’ της Γαλλίας. Η κρέμα αυτή έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό.

Η τιμή του όμως ήταν αστρονομική, αφού δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατηρηθεί ο πάγος το καλοκαίρι. Το 16° αιώνα υπήρχαν αποθήκες γεμάτες χιόνι για το πάγωμα των σερμπετιών (γλυκό δροσιστικό ποτό από χυμούς φρούτων) στο σαράι του σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης.

Η μεγάλη εφεύρεση

Το παγωτό λοιπόν ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων. Όμως γύρω στα 1560 ένας Ισπανός γιατρός που ζούσε στη Ρώμη, ο Μπλάσιους Βιλαφράνκα, [Blasius Villafranca], έφερε την αλλαγή. Ανακάλυψε ότι προσθέτοντας νιτρική ποτάσα στο χιόνι και στον πάγο μπορούσε να καταψύξει οτιδήποτε πολύ πιο γρήγορα.

Μιά υπέροχη ιστορία παγωτού 4.000 ετώνΑυτή η εφεύρεση έδωσε μεγάλη ώθηση στην παραγωγή παγωτού και ήταν το πρώτο βήμα για την ευρεία κατανάλωση. Κατά το 19ο αιώνα το παγωτό διαδόθηκε στην Αγγλία και στην Αμερική χάρη στους Ιταλούς μετανάστες που το πωλούσαν στους δρόμους.

Η πρώτη όμως βιομηχανία παρασκευής παγωτού ιδρύθηκε το 1851 στην Βαλτιμόρη από τον Jacob Fussel. Όμως η μεγάλη εξάπλωση στην παραγωγή και κατανάλωση του ανά τον κόσμο έγινε μετά το 1920. Σε αυτό συνετέλεσε η ανάπτυξη μεθόδων καταψύξεως και μεταφοράς καταψυγμένων τροφίμων.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *