Η ιστορία του βουτύρου

Η ιστορία του βουτύρου είναι λίγο πολύπλοκη καθώς υπάρχουν πολλοί μύθοι και δοξασίες σχετικά με την προέλευση του βουτύρου. Έχουμε καταγραφή της χρήσης του ήδη το 2000 π.Χ. Η βίβλος δε είναι διάσπαρτη από αναφορές στο βούτυρο. Κάποιες ιστορίες αναφέρουν ότι το βούτυρο ανακαλύφθηκε από τους Σιίτες, οι οποίοι κατέληξαν ως έμποροι και ως στρατιώτες στις περιοχές μεταξύ του Δούναβη και Ντόν.

ιστορία βουτύρου 2

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το βούτυρο κυρίως για την επάλειψη πληγών αλλά και άλλων δερματικών παθήσεων. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα άρχισαν να αποτελούν μια από την βασική διατροφή των ανθρώπων.

Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον ρόλο του βουτύρου ως εμπορικό προϊόν στην αρχαιότητα. Τους πρώτους αιώνες μεταφέρθηκε με πλοίο από την Ινδία στα λιμάνια της Ερυθράς θάλασσας.

Οι Γερμανοί έστειλαν πλοία στο Μπέργκεν στη Νορβηγία και αντάλλασαν φορτία κρασιού με βούτυρο και αποξηραμένα ψάρια.

ιστορία βουτύρου 4Προς το τέλος του δέκατου τρίτου αιώνα, μεταξύ των απαριθμούμενων εμπορικών ειδών, που εισήχθησαν από τριάντα τέσσερις χώρες στο Βέλγιο, η Νορβηγία ήταν η μόνη που περιλάμβανε το βούτυρο. Τον 14ο αιώνα, το βούτυρο αποτελούσε αντικείμενο εξαγωγής από τη Σουηδία. Η παραγωγή βουτύρου στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, αν όχι σε όλη την Ευρώπη, εισήχθη από τη Σκανδιναβία.

Μερικά από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ιρλανδία είναι βαρέλια με υπολείμματα βουτύρου θαμμένα σε βάλτους. Οι Σκανδιναβοί, οι Ιρλανδοί και οι Σκοτσέζοι έκαναν το ίδιο. Αρωμάτιζαν το βούτυρο με σκόρδο. Το τοποθετούσαν στην συνέχεια σε ξύλινους κάδους και το έθαβαν στους βάλτους για τόσο πολύ καιρό που φύτευαν δέντρα για να σημαδέψουν το μέρος της τοποθεσίας. Όσο περισσότερο άφηναν το βούτυρο θαμμένο κάτω από το έδαφος τόσο πιο νόστιμο γινόταν αφού μέχρι τότε δεν είχε ανακαλυφθεί η ψύξη για να μπορέσει να διατηρηθεί το βούτυρο.

Μαζική παραγωγή βουτύρου

Το 1870, στην Καλιφόρνια, συσκευάζεται και θα αποσταλεί στην αγορά μέσα σε βαρέλια σχήματος κυλινδρικού.

ιστορία βουτύρου 5Η διάδοση του βουτύρου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης του το οποίο οδήγησε στην ίδρυση εργοστασίου παραγωγής βουτύρου. Έτσι οι αγρότες μάζευαν και παρέδιδαν το γάλα στο εργοστάσιο σε τακτά χρονικά διαστήματα το οποίο στην συνέχεια συγκεντρώνονταν σε μεγάλες δεξαμενές

Αργότερα δημιουργήθηκαν ειδικοί φυγόκεντροι διαχωριστήρες οι οποίοι ήρθαν από την Σουηδία το 1879, ώστε να διαχωρίζεται η κρέμα γάλακτος από το σύνολο του γάλακτος. Στην συνέχεια κατάφεραν να ψύξουν την κρέμα γάλακτος με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταφέρεται σε μακρινές αποστάσεις μέσω των σιδηρόδρομων.

Κατά το 1880 και το 1890 χρησιμοποιούσαν την παραφίνη ως χαρτί περιτυλίγματος για το βούτυρο το οποίο αντικαταστάθηκε αργότερα από φυτικά περγαμηνοειδή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως περιτύλιγμα σε αντικατάσταση των διαφόρων υφασμάτων που χρησιμοποιούσαν ως τότε για να διατηρήσουν το βούτυρο.

ιστορία βουτύρου 6Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης του βουτύρου χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερα δοχεία για την μεταφορά του βουτύρου με μακρινές αποστάσεις.

Όσον αφορά την ποιότητα του βουτύρου αποτελούσε και θα αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την κατανάλωσή του. Η ποιότητά του κρίνεται με βάση την υφή, τη γεύση και εμφάνιση του.

Facebook Comments

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
0