Κορυφολόγος γάλακτος

Λειτουργία κορυφολόγου

Κατά την μηχανική αποκορύφωση του γάλακτος μια φυγόκεντρη δύναμη ασκείται σε μηχανήματα τα οποία ονομάζονται κορυφολόγοι ή αποκορυφωτήρες ή φυγόκεντροι διαχωριστήρες. Ο σκοπός είναι ο διαχωρισμός της κρέμας του γάλακτος.

κορυφολόγος 2Καθώς το γάλα περνά από το κύριο τμήμα του κορυφολόγου, το οποίο ονομάζεται τύμπανο,  υποβάλλεται σε φυγόκεντρη δύναμη και εξέρχεται από δύο εξόδους. Από τη μία έξοδο εξέρχεται η κρέμα και από την άλλη το άπαχο γάλα,

Οι δίσκοι μέσα στο τύμπανο έχουν κωνικό σχήμα και είναι τοποθετημένοι στον άξονα, ο ένας πάνω στον άλλο. Οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι 0.5 έως 2 mm και το συνολικό σχήμα του τυμπάνου είναι κωνικό. Κάθε δίσκος έχει 3 οπές σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους οι οποίες απέχουν το ίδιο από τον άξονα περιστροφής.

Όταν το γάλα κατά την τροφοδοσία του τυμπάνου, φθάσει στις οπές αυτές ακολουθώντας τη ροή εισχωρεί στα διάκενα μεταξύ των δίσκων. Λόγω της φυγόκεντρης δύναμης στην οποία υποβάλλεται διαχωρίζεται σε άπαχο γάλα και στην κρέμα. Η φυγόκεντρη δύναμη προέρχεται από την περιστροφική κίνηση του τυμπάνου η οποία φθάνει μέχρι τις 150 στροφές ανά δευτερόλεπτο.

Τα λιποσφαίρια επειδή έχουν μικρότερη πυκνότητα από την υπόλοιπη φάση του γάλακτος [άπαχο γάλα] κατευθύνονται προς τον άξονα περιστροφής του τυμπάνου Σε αντίθεση το άπαχο γάλα απομακρύνεται από τον άξονα.

κορυφολόγος 4Ο ανώτερος δίσκος του τυμπάνου δεν φέρει οπές. Ως  αποτέλεσμα η κρέμα αναγκάζεται – από το κέντρο του τυμπάνου – να κινηθεί προς μία έξοδο. Αυτή είναι η μοναδική έξοδος που υπάρχει μεταξύ του δίσκου και του εξωτερικού καλύμματος του τυμπάνου.

Το άπαχο γάλα κινείται προς τα επάνω, στο χώρο μεταξύ του εξωτερικού άκρου των δίσκων και του καλύμματος του τυμπάνου. Στη συνέχεια, φθάνει κάτω από τον ανώτερο δίσκο και βγαίνει από έξοδο του καλύμματος του τυμπάνου.

Βαθμός αποκορύφωσης

Ο κορυφολόγος διαθέτει μηχανισμό καθορισμού του βαθμού αποκορύφωσης. Στην καλύτερη περίπτωση το άπαχο γάλα μετά την μηχανική αποκορύφωση περιέχει μικροποσότητες λίπους όχι μεγαλύτερες από 0.05%.

κορυφολόγος γάλακτος 5

 

Facebook Comments

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
0