Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? – Μέρος 2ο

πρωτοσέλιδο - Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο

Δείτε από ποιούς παράγοντες θα εξαρτηθεί η ποιότητα του κεφίρ μου – Γιατί το κεφίρ μου αλλάζει συνεχώς?

Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Ποιά είναι η ΄΄Μαγιά΄΄ για να φτιάξω κεφίρ?

Στο Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? – Μέρος 1ο είδαμε με ποιό τρόπο ο παράγοντας Γάλα μπορεί να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά του ποτού κεφίρ το οποίο θα φτιάξω.

ΠΡΩΗΝ πρωτοσέλιδο - Αυτοί είναι οι 3 τρόποι για να φτιάχνω κεφίρ
Αυτά είναι τα τρία είδη ΄΄Μαγιάς΄΄ για να φτιάξω ποτό κεφίρ. Αριστερά. Εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω, ως ΄΄Μαγιά΄΄,  μιά μικρή ποσότητα από ένα ήδη παρασκευασμένο ποτό κεφίρ του εμπορίου. Επίσης, ως ΄΄Μαγιά΄΄ εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω σπόρους του κεφίρ. Τέλος, ως ΄΄Μαγιά΄΄, εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS.

Τώρα θα δούμε με ποιο τρόπο θα επηρεάσει τα χαρακτηριστικά του ποτού κεφίρ το οποίο θα φτιάξω ο παράγοντας ΄΄Μαγιά΄΄.

Η ”Μαγιά” για να φτιάξουμε ένα ποτό κεφίρ μπορεί να είναι:

Α) Σπόροι του κεφίρ

Β) Καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) συνήθως με την μορφή DVS  

Γάλα το οποίο πρόκειται να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε ποτό κεφίρ και κόκκοι του κεφίρ. Πάνω από 50 είδη μικροοργανισμών έχουν καταγραφεί ότι βρίσκονται σε αυτούς τους σπόρους. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εμπλέκονται σε μια σειρά ζυμώσεων. Για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο ποτό κεφίρ λαβαίνει χώρα η οξυγαλακτική ζύμωση, η αλκοολική ζύμωση, η ζύμωση οξικού οξέος, η ζύμωση κιτρικών, κ.α.

Γ) Μια μικρή ποσότητα από ένα ήδη παρασκευασμένο ποτό κεφίρ του εμπορίου.

Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Φτιάχνω κεφίρ από σπόρους του κεφίρ

Το ποτό κεφίρ το οποίο παρασκευάζεται από κόκκους του κεφίρ αποτελεί το πραγματικό, το αυθεντικό ποτό κεφίρ.

Δείτε: Ποιό είναι το καλύτερο κεφίρ? Τί είδους κεφίρ να διαλέξω?

Οι σπόροι κεφίρ φαίνονται, αλλά, οι σπόροι, του κεφίρ, δεν είναι, ποτέ, οι ίδιοι, μεταξύ, τους. Αυτό σημαίνει ότι και το τελικό ποτό κεφίρ θα είναι διαφορετικό.
Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Ο παράγοντας σπόροι του κεφίρ θα επηρεάσει το τελικό ποτό κεφίρ

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι όλοι οι σπόροι κεφίρ είναι ίδιοι.

Στην πραγματικότητα, οι κόκκοι κεφίρ διαφέρουν μεταξύ τους.

Οι σπόροι, του κεφίρ, οι οποίοι, έχουν αναπτυχθεί στην Βραζιλία, διαφέρουν, σημαντικά, από, τους σπόρους, του κεφίρ, οι οποίοι αναπτύχθηκαν, στο Θιβέτ.

Επί σειρά ετών φτιάχναμε ποτό κεφίρ από τους δικούς μας σπόρους του κεφίρ. Για κάποιο λόγο απωλέσαμε τους σπόρους μας. Προμηθευτήκαμε άλλους κόκκους του κεφίρ και ξεκινήσαμε με αυτούς να φτιάχνουμε ποτό κεφίρ. Παρατηρούμε ότι αυτό το ποτό κεφίρ είναι διαφορετικό παρόλο πού χρησιμοποιούμε ακριβώς το ίδιο γάλα και εφαρμόζουμε ακριβώς την ίδια παρασκευαστική διαδικασία.

Αλλά, επίσης, οι δικοί μας κόκκοι του κεφίρ διαφέρουν από τους κόκκους του κεφίρ του γείτονά μας.

Οι σπόροι του κεφίρ συνδέονται α) με το είδος των μικροοργανισμών, β) με τον πληθυσμό των μικροοργανισμών και γ) με την κατανομή των μικροοργανισμών

Οι κόκκοι του κεφίρ διαφοροποιούνται μεταξύ τους με βάση τον πληθυσμό των μικροοργανισμών, του εκάστοτε είδους.

Οι κόκκοι του κεφίρ περιέχουν διαφορετικούς μικροοργανισμούς. Τα είδη, των ζυμομυκήτων, Kluyveromyces spp., και Candida kefir, έχουν την ικανότητα να ζυμώνουν τη λακτόζη, και απαντώνται στους κόκκους του κεφίρ. Τα είδη, αυτά, (Kluyveromyces spp., και Candida kefir), επειδή ακριβώς έχουν την ικανότητα να μεταβολίζουν την λακτόζη θα κυριαρχούν, από 80 έως 100%, στο ποτό κεφίρ, το οποίο παράγεται, από κόκκους του κεφίρ. Από την άλλη μεριά, οι πληθυσμοί των ζυμών, οι οποίες δεν έχουν την ικανότητα να ζυμώνουν την λακτόζη, όπως είναι το είδος Saccharomyces unisporus, θα είναι δραματικά μειωμένοι, στο τελικό ποτό κεφίρ.

Επιπλέον, οι σπόροι του κεφίρ διαφέρουν, αναφορικά με το είδος των μικροοργανισμών, το οποίο περιέχουν.

Δείτε: Τί είναι το κεφίρ? Ποιούς μικροοργανισμούς περιέχει?

Επιπροσθέτως, η κατανομή αυτών των μικροοργανισμών είναι διαφορετική μέσα στους κόκκους του κεφίρ.

Κόκκοι του κεφίρ. Οι ζύμες (yeasts) διανέμονται ακανόνιστα στους κόκκους κεφίρ. Οι ζυμομύκητες, οι οποίοι δεν ζυμώνουν τη λακτόζη, απαντώνται συχνότερα στο κέντρο των κόκκων. Ενώ, οι ζυμομύκητες, οι οποίοι ζυμώνουν τη λακτόζη, απαντώνται συχνότερα στην επιφάνεια των κόκκων.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να ξέρω ότι τόσο το είδος του χρησιμοποιούμενου γάλακτος όσο και οι συνθήκες της ζύμωσης δύνανται να μεταβάλλουν την κατανομή αυτών των μικροοργανισμών.

Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Ανταγωνισμός μεταξύ βακτηρίων και ζυμομυκήτων

Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ βακτηρίων και ζυμομυκήτων στους κόκκους του κεφίρ.

Θεωρητική καμπύλη όξυνσης του γάλακτος όταν εμείς, ως ΄΄Μαγιά΄΄, χρησιμοποιούμε δύο διαφορετικά είδη κόκκων κεφίρ. Με μπλέ χρώμα απεικονίζεται η καμπύλη όξυνσης όταν στους σπόρους του κεφίρ ο πληθυσμός των βακτηρίων είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τον πληθυσμό των ζυμομυκήτων. Με πράσινο χρώμα απεικονίζεται η καμπύλη όξυνσης όταν στους σπόρους του κεφίρ, ο πληθυσμός των ζυμομυκήτων είναι σχετικά υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό των βακτηρίων. Οι ζυμομύκητες εμπλέκονται στην αλκοολική ζύμωση και παράγουν αιθανόλη. Η παρουσία της αιθανόλης ΄΄δυσαρεστεί΄΄ σφόδρα τα βακτήρια. Υπολογίστε, γενικά, ότι στους σπόρους του κεφίρ, ο πληθυσμός των βακτηρίων είναι 3 με 5 τάξεις μεγέθους υψηλότερος από τον πληθυσμό των ζυμομυκήτων.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται, και πολλαπλασιάζονται με βραδύτερο ρυθμό και ακολούθως, παράγουν γαλακτικό και οξικό οξύ, με πιο αργούς ρυθμούς, όταν υψηλοί πληθυσμοί ζυμομυκήτων είναι παρόντες.

Συνεπώς, κόκκοι του κεφίρ οι οποίοι περιέχουν υψηλούς πληθυσμούς ζυμομυκήτων θα επηρεάσουν τον ρυθμό όξινσης του ποτού κεφίρ.

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Ορισμένοι ζυμομύκητες οι οποίοι βρίσκονται στους σπόρους του κεφίρ έχουν την ικανότητα να μεταβολίζουν την λακτόζη του γάλακτος. Η λακτόζη θα εισέλθει στο εσωτερικό των ζυμομυκήτων και θα διασπασθεί σε γλυκόζη και σε γαλακτόζη. Η γλυκόζη θα μετατραπεί διαδοχικά σε πυροσταφυλικό οξύ, σε ακεταλδεΰδη και σε αιθανόλη. Τόσο το παραγόμενο CO2 όσο και η παραγομένη αλκοόλη θα εξέλθουν στον εξωκυττάριο χώρο. Τί θα πρέπει να θυμάμαι? Όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός των ζυμομυκήτων τόσο περισσότερο αφρισμό (λόγω CO2) θα έχει το ποτό κεφίρ.
Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Το είδος των μικροοργανισμών συνδέεται με την παρουσία εξωπολυσακχαριτών

Οι εξωπολυσακχαρίτες, οι οποίοι παράγονται από τους μικροοργανισμούς, των σπόρων του κεφίρ, βελτιώνουν την υφή και δημιουργούν μια πληρότητα γεύσης (mouth feel), στο παραγόμενο ποτό του κεφίρ.

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Αυτή η σχοινώδης υφή, και, το αυξημένο ιξώδες,  οφείλονται σε εξωπολυσακχαρίτες. Είναι γνωστό ότι, οι εξωπολυσακχαρίτες αλληλοεπιδρούν με τις πρωτεΐνες του γάλακτος και, τελικά, αυτοί, οι εξωπολυσακχαρίτες βελτιώνουν τις ιξωδοελαστικές ιδιότητες των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δείτε: Πώς οι εξωπολυσακχαρίτες βελτιώνουν την ποιότητα στα ζυμωμένα γάλατα

Το είδος Lactobacillus kefir, το είδος Lactobacillus parakefir, και το είδος Lactobacillus kefiranofaciens είναι τα κυριότερα είδη οξυγαλακτικών βακτηρίων, τα οποία βρίσκονται στην μικροχλωρίδα, των κόκκων κεφίρ, και τα οποία παράγουν εξωπολυσακχαρίτες.

Συνεπώς, τα ρεολογικά χαρακτηριστικά ενός ποτού κεφίρ θα εξαρτηθούν και από την περιεκτικότητα αυτού του ποτού σε αυτά τα προαναφερθέντα είδη των οξυγαλακτικών βακτηρίων.

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Οι κόκκοι του κεφίρ περιέχουν διαφορετικούς μικροοργανισμούς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε μια δυναμική ισορροπία μεταξύ τους. Ανάλογα με τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν (θερμοκρασία, θρεπτικές ουσίες, παρουσία οξυγόνου, σχέσεις συνεργατισμού ή ανταγωνισμού, παρουσία τοξικών ουσιών, κ.α.), η ανάπτυξη ορισμένων ειδών ευνοείται έναντι άλλων. Σταδιακά, οι κόκκοι του κεφίρ δεν θα περιέχουν μιά ισορροπημένη αναλογία μικροοργανισμών. Συνεπώς, αυτή η ”Μαγιά” δεν θα παράγει ένα θελκτικό ποτό κεφίρ.
Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Μικροοργανισμοί στους σπόρους του κεφίρ

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι παράγοντες όπως είναι α) το είδος των μικροοργανισμών, β) ο πληθυσμός των μικροοργανισμών και γ) η κατανομή των μικροοργανισμών στους κόκκους του κεφίρ θα επιδράσουν στον χαρακτήρα του τελικού ποτού κεφίρ.

Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Η παρουσία αντιβιοτικών φαρμάκων στο γάλα θα επιδράσει στα χαρακτηριστικά του ποτού κεφίρ

Οι σπόροι, του κεφίρ, περιέχουν μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητοι στα αντιβιοτικά φάρμακα.

Στην περίπτωση, λοιπόν, κατά την οποία, το γάλα περιέχει αντιβιοτικά φάρμακα, τότε, θα ανασταλεί (ή θα περιορισθεί) η δράση των μικροοργανισμών των σπόρων του κεφίρ.

Δείτε: Γάλα με αντιβιοτικά? Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Η έκθεση στα αντιβιοτικά φάρμακα δύναται να μεταβάλλει, επίσης, το είδος, τον πληθυσμό αλλά και την κατανομή των μικροοργανισμών των σπόρων του κεφίρ.  

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για κεφίρ. Εδώ, η ΄΄Μαγιά΄΄ είναι το περιεχόμενο στα φακελάκια. Αυτή η σκόνη είναι οι μικροοργανισμοί, οι οποίοι θα εκκινήσουν την διεργασία των ζυμώσεων. Αυτές οι συγκεκριμένες καλλιέργειες εκκίνησης περιέχουν τουλάχιστον 10^9 μικροοργανισμούς ανά γρ.  Αυτές οι καλλιέργειες εκκίνησης είναι με την μορφή DVS. DVS σημαίνει Direct to Vat Starter. Δηλαδή, η καλλιέργεια εκκίνησης μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στο γάλα.
Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Φτιάχνω κεφίρ χρησιμοποιώντας καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS 

Ο 2ος τρόπος παρασκευής του ποτού κεφίρ περιλαμβάνει την χρήση της κατάλληλης καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) συνήθως με την μορφή DVS. 

Δείτε: Φτιάχνω ποτό κεφίρ με γαλακτοκομικές οικιακές καλλιέργειες εκκίνησης DVS

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Ο κύριος λόγος, ο οποίος διαφοροποιεί, τα διάφορα κεφίρ, του εμπορίου, είναι ότι, οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) κεφίρ, από διαφορετικές κατασκευάστριες εταιρίες.

Στην περίπτωση, αυτή, τα είδη των εμπλεκομένων μικροοργανισμών είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το ποτό κεφίρ το οποίο παρασκευάζεται με την χρήση των κόκκων του κεφίρ.

Οι καλλιέργειες κεφίρ (starter cultures), με την μορφή DVS, περιέχουν συνήθως, μόνον 7 έως 11 είδη μικροοργανισμών.

Μην ξεχνάμε ότι το ποτό κεφίρ του εμπορίου παρασκευάζεται με την χρήση καλλιεργειών εκκινητών (starter cultures) με την μορφή DVS.

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Οικιακή καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) κατάλληλη για την παρασκευή του ποτού κεφίρ. Στην συσκευασία αναγράφονται τα είδη των εμπλεκομένων ειδών μικροοργανισμών. Παρόλα αυτά, δεν δίνονται πληροφορίες αναφορικά με τα στελέχη αυτών των μικροοργανισμών.
Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Ο παράγοντας στελέχη των μικροοργανισμών θα επηρεάσει το ποτό κεφίρ

Αν και το κεφίρ του εμπορίου παρασκευάζεται με την χρήση καλλιεργειών εκκινητών (starter cultures) με την μορφή DVS, εντούτοις παρατηρούμε ότι οι διάφοροι τύποι κεφίρ διαφοροποιούνται μεταξύ τους.   

Ποιά καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) κεφίρ να χρησιμοποιήσω? Θέλω μιά καλλιέργεια με χαμηλή τιμή αγοράς? Θέλω να ανταποκρίνεται σε 10 λίτρα γάλακτος? Θέλω να επιτυγχάνει την γρήγορη όξυνση του γάλακτος? Θέλω να δημιουργεί ένα ποτό κεφίρ με ιδιαίτερο flavor? Θέλω να αποτρέπει το φαινόμενο διαχωρισμού του ορού? Ο συνδυασμός των διαφόρων καλλιεργειών εκκίνησης ίσως να αποτελεί την καλύτερη λύση! 

Αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες των καλλιεργειών εκκίνησης χρησιμοποιούν διαφορετικά στελέχη (strains) μικροοργανισμών.

Αυτά τα στελέχη των μικροοργανισμών είναι κατασκευασμένα σε βιοχημικά εργαστήρια.

Οι κατασκευάστριες εταιρίες προσπαθούν να δημιουργήσουν στελέχη, τα οποία να έχουν την ικανότητα να παράξουν ένα θελκτικό ποτό κεφίρ, μέσω του μεταβολισμού του γάλακτος.

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Το κεφίρ, το οποίο παρασκευάζεται από σπόρους, φαίνεται να υστερεί σε σχέση με το βιομηχανικό κεφίρ. Οι κατασκευαστές των μικροβιακών καλλιεργειών εκκίνησης  DVS, για ποτό κεφίρ, δίνουν έμφαση στην δημιουργία πολυσακχαριτών. Πράγματι, οι πολυσακχαρίτες δημιουργούν ένα προϊόν, το οποίο βρίσκει ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό.

Πράγματι, λοιπόν, υπάρχουν κατασκευάστριες εταιρίες οι οποίες διαθέτουν καλλιέργειες εκκίνησης με έμφαση στην παραγωγή εξωπολυσακχαριτών.

Άλλες εταιρίες διαθέτουν καλλιέργειες εκκίνησης με έμφαση στο άρωμα και στην γεύση.

Ο χρόνος προσαρμογής (lag phase) μπορεί να διαφέρει σημαντικά για δύο καλλιέργειες εκκίνησης κεφίρ, οι οποίες διατίθενται από διαφορετικές κατασκευάστριες εταιρίες. Ο χρόνος προσαρμογής για μια καλλιέργεια εκκίνησης μπορεί να είναι 6 ώρες ενώ για μια άλλη καλλιέργεια μπορεί να είναι 12 ώρες.

Άλλες εταιρίες διαθέτουν καλλιέργειες εκκίνησης με έμφαση στον περιορισμό του ρυθμού της όξινσης, όταν η τιμή pH γίνει 4.50,

Άλλες εταιρίες διαθέτουν καλλιέργειες εκκίνησης με έμφαση στον μικρό χρόνο προσαρμογής (lag phase), κ.ο.κ.

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Γενικά, το ποτό κεφίρ, το οποίο παρασκευάζεται με την χρήση γαλακτοκομικών καλλιεργειών εκκίνησης (starter cultures) DVS, περιέχει μικρότερους πληθυσμούς ζυμομυκήτων, από το αντίστοιχο ποτό, των κόκκων κεφίρ. Άκολούθως, και, η παραγωγή αιθανόλης σε αυτό το ποτό κεφίρ θα είναι μικρότερη.

Δείτε: Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο

Τί να θυμάμαι όταν Φτιάχνω κεφίρ χρησιμοποιώντας καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS 

Θα πρέπει να θυμάμαι ότι διαφορετικές καλλιέργειες εκκίνησης σημαίνει και διαφορετικό ποτό κεφίρ.

Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? - Μέρος 2ο
Με ποιό τρόπο θα φτιάξω ποτό κεφίρ? Τί είδους ΄΄Μαγιά΄΄ θα χρησιμοποιήσω? Εδώ η ΄΄Μαγιά΄΄ είναι μια μικρή ποσότητα (5 με 8%), από ένα ήδη παρασκευασμένο ποτό κεφίρ του εμπορίου. Θα επιλέξω εκείνο το ποτό κεφίρ του εμπορίου το οποίο μέ ευχαριστεί περισσότερο. Γιατί? Διότι το ποτό κεφίρ το οποίο θα παρασκευάσω θα έχει, εν πολλοίς, τα ίδια χαρακτηριστικά με το ποτό κεφίρ, το οποίο χρησιμοποίηση ως ΄΄Μαγιά΄΄.
Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ποιότητα στο ποτό κεφίρ – Φτιάχνω κεφίρ από χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα από ένα ήδη παρασκευασμένο ποτό κεφίρ του εμπορίου

Εδώ η ΄΄Μαγιά΄΄ είναι μια μικρή ποσότητα (5 με 8%), από ένα ήδη παρασκευασμένο ποτό κεφίρ του εμπορίου.

Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως back slopping fermentation.

Δείτε: Φτιάχνω στο σπίτι κεφίρ από συσκευασμένο κεφίρ του εμπορίου

Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο το ποτό κεφίρ του εμπορίου, το οποίο εμείς θα χρησιμοποιήσουμε, παρασκευάζεται από καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) κεφίρ.

Συνεπώς, σε συμφωνία με όσα αναφέραμε το ποτό κεφίρ το οποίο θα φτιάξουμε θα έχει τα χαρακτηριστικά του αρχικού ποτού κεφίρ του εμπορίου.

 

Aπό ποιούς παράγοντες θα εξαρτηθεί η ποιότητα του κεφίρ μου – Γιατί το κεφίρ μου αλλάζει συνεχώς? Ο ρόλος του Γάλακτος

Δείτε: Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? – Μέρος 1ο

Aπό ποιούς παράγοντες θα εξαρτηθεί η ποιότητα του κεφίρ μου – Γιατί το κεφίρ μου αλλάζει συνεχώς? Ο ρόλος των συνθηκών επώασης του γάλακτος

Δείτε: Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? – Μέρος 3ο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε περισσότερα:

Microbial diversity of traditional kefir grains and their role on kefir aroma. E. Dertli and A. H. Çon, LWT-Food Science and Technology, vol. 85, pp. 151–157, 2017.

Effect of milk fat, kefir grain inoculum and storage time on the flow properties and microbiological characteristics of kefır. Magra, T. I., K. A. Antoniou, and E. I. Psomas. 2012.. J. Texture Stud. 43:299–308.

Organic acids and volatile flavor components evolved during refrigerated storage of kefir. Guzel-Seydim, Z., A. Seydim, and A. Greene. 2000a. J. Dairy Sci. 83:275–277.

Effects of different fermentation parameters on quality characteristics of kefir. Kök-Taú, T., A. C. Seydim, B. Özer, and Z. Guzel-Seydim. 2013. J. Dairy Sci. 96:780–789.

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *