Προβιοτικά – Εισαγωγή στην μακροζωία

Τι ονομάζουμε προβιοτικά? Ποια είναι τα προβιοτικά?

Προβιοτικά – Η εξέλιξη
Προβιοτικά – Εισαγωγή στην μακροζωία
Κόκκοι κεφίρ. Το ποτό κεφίρ το οποίο παρασκευάζεται από κόκκους κεφίρ έχει προβιοτικές ιδιότητες.

Η ύπαρξη ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων έχει μια ιστορία 10.000 ετών.

Για χιλιετίες, παραδοσιακά ζυμωμένα γάλατα όπως το κεφίρ, το κούμις, το leben, το dahi, χρησιμοποιούντο ως θεραπευτικά.

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι κύριες λειτουργίες της χλωρίδας του εντέρου ήταν εντελώς άγνωστες.

Ο Ilya Ilyich Metchnikoff, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1908, συνέδεσε την υγεία και τη μακροζωία με την κατάποση των βακτηρίων που υπάρχουν στο γιαούρτι.

Το 1907, υποστήριξε ότι τα βακτήρια που εμπλέκονται στη ζύμωση γιαουρτιού, το είδος Lactobacillus bulgaricus και το είδος Streptococcus thermophilus, έχουν ευεργετική επίδραση στην εντερική χλωρίδα.

Δείτε: Δύο αρχαίοι πιστοί φίλοι του ανθρώπου

Η ανακάλυψη των Bifidobacteria, από τον Tissier, σε βρέφη που θήλαζαν, επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση της έννοιας ότι συγκεκριμένα βακτήρια συμμετέχουν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Το 1906, ο Tissier ανέφερε κλινικά οφέλη από τη διαμόρφωση της χλωρίδας σε βρέφη με εντερικές λοιμώξεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, το είδος Lactobacillus acidophilus τεκμηριώνεται ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.

Στην Ιαπωνία, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο μικροβιολόγος Shirota εστίασε την έρευνά του στην επιλογή βακτηρίων τα οποία θα μπορούσαν να επιβιώσουν κατά την διέλευση από το έντερο.

Ποτό ζυμωμένου γάλακτος yakult με προέλευση από την Ιαπωνία. Περιέχει τον προβιοτικό μικροοργανισμό Lactobacillus acidophilus Shirota.

Το πρώτο του προϊόν που περιείχε το Lactobacillus acidophilus Shirota (που στη συνέχεια ονομάστηκε Lactobacillus casei Shirota) αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση της εταιρείας Yakult Honsha Company.

Τι είναι τα προβιοτικά?

Το όνομα ΄΄προβιοτικά΄΄ (probiotic), προέρχεται από το ελληνικό ΄΄προς βίος΄΄, το οποίο σημαίνει ΄΄για ζωή΄΄ ή ΄΄υπέρ της ζωής΄΄.

Ο όρος “προβιοτικό”, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, το 1965, για να περιγράψει: ΄΄τις ουσίες που εκκρίνονται από έναν μικροοργανισμό που διεγείρει την ανάπτυξη ενός άλλου΄΄.

Ο ορισμός αυτός εξελίχθηκε το 1974, όταν προτάθηκε ότι τα προβιοτικά είναι: ΄΄οργανισμοί και ουσίες που συμβάλλουν στην εντερική μικροβιακή ισορροπία΄΄.

Με την πάροδο των ετών, στο ορισμό του τι είναι προβιοτικά, παρακάμφθηκε, η έννοια της δράσης στην μικροχλωρίδα του εντέρου, ακόμη και εκείνη των ζωντανών μικροοργανισμών.

Έτσι, το 1998, ορίστηκαν ως προβιοτικά: ΄΄τρόφιμα που περιέχουν ζωντανά βακτήρια ωφέλιμα για την υγεία΄΄.

Ενώ, το 2001, τα προβιοτικά ορίστηκαν ως: ΄΄παρασκευάσματα μικροβιακών κυττάρων ή συστατικά μικροβιακών κυττάρων που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία (well-being)΄΄.

Μερικοί σύγχρονοι ορισμοί, θέλουν τα προβιοτικά, να προλαμβάνουν ή να θεραπεύουν ασθένειες.

Με βάση το σκεπτικό αυτό, το 1997, τα προβιοτικά ορίστηκαν ως: ΄΄μικροοργανισμοί οι οποίοι κατά την κατάποση μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην πρόληψη και θεραπεία συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης΄΄.

Ο πληρέστερος ορισμός, για του τι είναι προβιοτικά, είναι αυτός που έχει αποδοθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών / Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, (Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization) και ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση για τα Προβιοτικά και τα Πρεβιοτικά, (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics).

Το γιαούρτι περιέχει μικροοργανισμούς, οι οποίοι από πολλούς επιστήμονες θεωρούνται προβιοτικοί. Προσοχή, βέβαια, στα γιαούρτια και στα ΄΄γιαούρτια΄΄!

Προβιοτικά είναι: ΄΄οι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, ωφελούν την υγεία του ξενιστή΄΄.

Ποιοι μικροοργανισμοί είναι προβιοτικά?

Παρά τους πολυάριθμους αυτούς θεωρητικούς ορισμούς, το πρακτικό ερώτημα είναι πάντα παρών.

Πότε ένας δεδομένος μικροοργανισμός μπορεί να θεωρηθεί ως προβιοτικό?

Για να χαρακτηρισθεί ένας συγκεκριμένος μικροοργανισμός ως προβιοτική ουσία απαιτείται να ικανοποιεί ορισμένα αυστηρά κριτήρια.

Για παράδειγμα, το 1992, προτάθηκαν οι εξής προϋποθέσεις:

Να είναι απόλυτα ασφαλές στον ξενιστή, να αντέχει την γαστρική οξύτητα και τις παγκρεατικές εκκρίσεις, να προσκολλάται στα επιθηλιακά κύτταρα, να έχει αντιμικροβιακή δράση, να προωθεί την αναστολή προσκόλλησης παθογόνων βακτηρίων, να παρουσιάζει αντοχή σε αντιβιοτικά, να εμφανίζει ανθεκτικότητα σε προσθετικές ύλες τροφίμων και να έχει σταθερότητα μέσα στο τρόφιμο.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ψάχνουμε για προβιοτικά προϊόντα .

Τα προβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν έχουν επιλεγεί με βάση όλα αυτά τα κριτήρια.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προβιοτικά είναι οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία ανήκουν στα γένη: Lactobacillus, και Streptococcus (S. thermophilus).

Επίσης ως προβιοτικά χαρακτηρίζονται τα βακτήρια που ανήκουν στο γένος Bifidobacterium.

Στελέχη των Lactobacillus και Bifidobacterium εμφανίζουν ανθεκτικότητα στο γαστρικό οξύ, στα χολικά άλατα και στα παγκρεατικά ένζυμα.

Επίσης, προσκολλώνται στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου και αποικίζουν εύκολα την εντερική οδό.

 

 

Δείτε περισσότερα:

Metchnikoff II, Chalmers Mitchell P. Nature of Man or Studies in Optimistic Philosophy, Kessinger Publishing, Whitefish, MT, USA, 1910.

 

Metchnikoff II. The Prolongation of Life: Optimistic Studies, Springer Publishing Company, New York, NY, USA, 2004.

 

Tissier H, The treatment of intestinal infections by the method of transformation of bacterial intestinal flora, C. R. Soc. Biol. 1906; 60:359-361

 

Lactobacillus casei strain, Shirota, Yakult Honsha Co. Ltd, Yakult Central Institute for Microbiological Research, Tokyo, Japan, 1998.

 

Gismondo MR, Drago L, Lombardi A. Review of probiotics available to modify gastrointestinal flora, Int. J. Antimicrob.Agents. 1999; 12:287-292.

 

Lilly DM, Stillwell RH, Probiotics: Growth-promoting factors produced by microorganisms, Science. 1965; 147:747-748.

 

Havenaar R, Ten Brink B, Huis in’t Veld JHJ. Selection of Strains for Probiotic Use. In: Probiotics: The Scientific Basis, R. Fuller (Ed.), Chapman & Hall, London, UK (1992, 151-170.

 

Hosono: Fermented Milk in the Orient. In: Functions of Fermented Milk: Challenges for the Health Sciences, Y. Nagasawa, A. Hosono (Eds.), Elsevier Applied Science, London, UK. 1992) pp. 61–78.

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!