Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Πόσο μακριά είναι?

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Πόσο μακριά είναι?

Δείτε με ποιό τρόπο η ρομποτική επιστήμη εμπλέκεται στην μεταποίηση του γάλακτος – Εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην παρασκευή γαλακτοκομικών

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Εφαρμογή ρομποτικής μηχανικής στην παρασκευή γαλακτοκομικών
Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Πόσο μακριά είναι?
Καταστήματα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν ήδη σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Οι πελάτες απλά περνούν το κινητό τους πάνω από τα προϊόντα, τα οποία αγοράζουν, και, έτσι οι πελάτες χρεώνονται το κόστος. Δεν υπάρχουν ταμίες ή προσωπικό στο κατάστημα. Χιλιάδες κάμερες, σε συνδυασμό με αισθητήρες στα ράφια, παρακολουθούν το κατάστημα σε πραγματικό χρόνο, ώστε, η διεύθυνση, του καταστήματος, να μπορεί να αναπληρώσει γρήγορα τα προϊόντα ή να διορθώσει άλλα ζητήματα. Πόσο μακριά είναι, αυτό, το καθεστώς από εμάς?

Ακόμα, και, κάποιος ειδικός στην Γαλακτοκομία – Τυροκομία, ο οποίος, παρακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις από κοντά, δεν μπορεί, παρά, να σταθεί με έκπληξη, απέναντι, στην πρόοδο της τεχνολογίας, και των αυτοματισμών, οι οποίοι συνδέονται, με την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όλο, και περισσότερο, η Ρομποτική Επιστήμη και  η Τεχνητή Νοημοσύνη, (Artificial Intelligence), χρησιμοποιούνται, σε όλα τα στάδια, της παραγωγικής διαδικασίας.

Από την εκτροφή, και την άμελξη, των ζώων, μέχρι την διάθεση, των γαλακτοκομικών προϊόντων, στην παγκόσμια αγορά.

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Γίνονται προσπάθειες εξέλιξης από τις εγχώρειες βιομηχανίες?

Στη χώρα μας, οι επιχειρήσεις παραγωγής, και μεταποίησης γάλακτος, κάνουν προσπάθειες να στραφούν προς την αυτοματοποίηση.

Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, και, παράλληλα, να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Σε πολλές περιπτώσεις, η στρατηγική Ηγεσίας Κόστους φαίνεται να είναι μονόδρομος.

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Πόσο υστερούν οι εγχώρειες βιομηχανίες?

Ήδη, ορισμένες από αυτές, τις επιχειρήσεις,  διαθέτουν αυτόματα συστήματα παραγωγής, και συσκευασίας, τα οποία εντυπωσιάζουν, κυρίως, όσους, έχουν συνδέσει την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με παραδοσιακές πρακτικές, του παρελθόντος.

Χρήση ρομπότ στην παρασκευή τυριών. Αυτό δεν είναι εικονική πραγματικότητα. Είναι εικόνα από το παρελθόν! Arla Foods, το έτος 2012.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας, φαίνεται να υστερεί, κατά πολύ, από αυτό, το οποίο συμβαίνει, σε ορισμένες χώρες του Δυτικού κόσμου.

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Οι ρυθμοί είναι φρενήρεις

Εταιρίες, με έδρα την Β. Ευρώπη, και την Σκανδιναβία έχουν, εδώ και χρόνια, εμπλέξει την Ρομποτική Επιστήμη, και την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην τυροκόμηση.

Ρομποτική Μηχανική στην μεταποίηση γάλακτος – DeLaval

Η DeLaval, μια σουηδική εταιρία, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, πρόσφατα, παρουσίασε, το πρώτο εμπορικό ρομποτικό περιστροφικό αμελκτήριο, σε αγρόκτημα, στην Αυστραλία.

Αυτό, το περιστροφικό μηχάνημα, χρησιμοποιεί πέντε ρομπότ, για την άμελξη έως, και ενενήντα αγελάδων την ώρα.

Το μηχάνημα χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να εντοπίσει τις θηλές της αγελάδα,ς και να τις καθαρίσει, πριν από την τοποθέτηση των κυπέλλων.

Μετά την ολοκλήρωση του αρμέγματος, τα συστήματα αυτόματης πλήρωσης και καθαρισμού, προετοιμάζουν τα προϊόντα για την διάθεση στην αγορά.

(Το βίντεο εντυπωσιάζει).

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Friesland Foods Cheese
Άμελξη. Ένα ρομπότ χρησιμοποιεί αισθητήρες ώστε να τοποθετήσει τα κύπελλα άμελξης στις αγελάδες. Το γάλα μεταφέρεται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στα 38 τόνων φορτηγά και από εκεί στην Arla. Πόσο εύκολο είναι να τους συναγωνιστείς? 

Η ολλανδική εταιρεία παραγωγής τυριού, Friesland Foods Cheese, χρησιμοποιεί τρία ρομπότ, για να συσκευάσει το ειδικό τυρί Edam.

Με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί ένα κόστος 500 ωρών εργασίας, εβδομαδιαίως, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, κατά 10%.

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Arla

Η Arla, μια εταιρία κολοσσός, με έδρα την Δανία, επενδύει, συστηματικά στην Ρομποτική, και στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στο εργοστάσιο, των 56.000 τετραγωνικών μέτρων, στο Taulov της Δανίας, η παραγωγή τυριού κινείται προς την πλήρη αυτοματοποίηση, ακόμη, και όταν, πρόκειται για άρμεγμα των αγελάδων.

Το εργοστάσιο παράγει περισσότερους από, 60.000 τόνους σκληρών τυριών, (υπολογίστε πάνω από 400.00 τόνους γάλα τον χρόνο).

”Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

Στο μέλλον, όλα θα είναι αυτοματοποιημένα.”, λέει ο διευθυντής του εργοστασίου, Jørgen Greve.

Ζητούνται Τυροκόμοι με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό αυτοματοποιημένων συστημάτων. Γνώσεις στην Ρομποτική και στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα θεωρηθούν ως επιπλέον προσόν.

Η Arla, εκτός των άλλων, επεξεργάζεται ένα παγκόσμιο λογισμικό, το οποίο θα της δώσει την δυνατότητα, να υπολογίζει, το πόσο γάλα θα παραχθεί, από τους κτηνοτρόφους, με τους οποίους συνεργάζεται.

Δείτε: Πόσο γάλα μπορεί να παράξει μια αγελάδα γαλακτοπαραγωγής?

Αυτό το λογισμικό, λαβαίνει υπόψιν, πολλές μεταβλητές, όπως, την γαλακτική περίοδο, γεωγραφικά κριτήρια, κ.α.

Η ίδια, η εταιρία, αναφέρει ότι, μπορεί να υπολογισθεί, πολλούς μήνες πριν, η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, η οποία παράγεται, από τους κτηνοτρόφους, σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ρομποτική Επιστήμη στην μεταποίηση γάλακτος – Νέα Δεδομένα – Νέες ανάγκες

Η όλο και αυξανόμενη εμπλοκή των αυτοματισμών, στις βιομηχανίες μεταποίησης γάλακτος, θα δημιουργήσει νέες τάσεις και νέες ανάγκες.

Θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Υπαλληλικό προσωπικό, με δεξιότητες προσαρμοσμένες στο παρελθόν, θα αντικατασταθεί, εν μέρει, από νέες ειδικότητες.

Ίσως, όμως, αυτή, να είναι μια αλλαγή ήσσονος σημασίας, μπροστά, στα νέα δεδομένα, τα οποία θα προκύψουν.

Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, των μικρότερων επιχειρήσεων, θα έρθει, απειλητικά, στο προσκήνιο…

 

Δείτε περισσότερα:
Automation in Dairy and Food Processing Industry. Judal A, Bhadania AG. International Conference of Advance Research and Innovation. 2015, 490-495.
Robotics and Food Technology: A Mini Review. Nayik, G.A., Muzaffar, K. and Gull, A. (2015). J. Nutr. Food Sci.5: 384.
Robotization of Indian Dairy Industry: An Indispensable Step in Futuristic Processing Plants. Agrawal, A.K., Karthikeyan, S., Goel, B.K., Khare, A., Shrivastava, A.K. and Mishra,U.K. (2010). Published in proceeding of National Seminar on Paradigm shift in Indian Dairy Industry. pp. 136-139

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *