Αποβολή ορού στο γιαούρτι Μέρος 1ο

Πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την αποβολή ορού όταν φτιάχνουμε γιαούρτι στο σπίτι?

Μέρος 1ο

 Αποβολή ορού? Απόλυτα φυσιολογική! Όμως δεν την θέλουμε

Για τους περισσότερους είναι πράγματι ενοχλητικό όταν παίρνουν το πλαστικό ή το πήλινο κεσεδάκι μισοκαταναλωμένου γιαουρτιού από το ψυγείο και το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποβολή ορού γιαούρτι2κάνουν είναι να αδειάσουν τα υγρά σε έναν νεροχύτη. Αυτό το υγρό που βλέπουμε στον πυθμένα του δοχείου μας απωθεί και δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι άσχημο συμβαίνει με την ποιότητα του γιαουρτιού.

         Το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο όταν για την παρασκευή έχει χρησιμοποιηθεί μη ομογενοποιημένο γάλα. Όπως, π.χ., στην περίπτωση του γιαουρτιού με επιδερμίδα.

Παρόλα αυτά η αποβολή ορού [όπως συνηθίζεται να ονομάζεται επιστημονικά] είναι απολύτως φυσιολογική. Εν μέρει αποτελεί και γνώμονα της ΄΄καθαρότητας΄΄ του γιαουρτιού. Η αποβολή του ορού είναι αποτέλεσμα της συναίρεσης, δηλ., της αναδιάταξης του τρισδιάστατου πλέγματος που αποβολή ορού γιαούρτι 3σχηματίζουν κύρια οι καζεΐνες του γάλακτος.

           ΄΄Γιαούρτια΄΄ του εμπορίου τα οποία δεν αποβάλλουν ορό, ακόμα και όταν είναι μισοκαταναλωμένα και παραμένουν για ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, να είστε σίγουροι ότι περιέχουν πρόσθετες ύλες όπως π.χ., υδροκολλοειδή.

Η περιεκτικότητα σε στερεά συστατικά παίζει σημαντικό ρόλο

          Θα ξεκινήσουμε από το γάλα που έχουμε στην διάθεσή μας. Εάν το γάλα αυτό έχει συγκριτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε στερεά συστατικά, τότε ξεκινάμε ήδη με μειονέκτημα. Βέβαια το κρίσιμο είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και ειδικά σε καζεΐνες οι οποίες αποτελούν και τον βασικό σκελετό του αποβολή ορού γιαούρτι 6τρισδιάστατου δικτύου στο γιαούρτι.

      Ενδεικτικά αναφέρω περιεκτικότητα σε στερεά: πρόβειο 16-17% [καζεΐνες 4.7%], γίδινο 14-15%, [καζεΐνες 3.2%], αγελαδινό 12-13%.[καζεΐνες 2.6%].

Εάν έχετε γάλα από φοράδα ή γαϊδούρα ξεχάστε το, τα στερεά είναι μόλις 10% [καζεΐνες 1.5%]

 

 

 

You tube: Athanasios Kouris

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
0