Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Τί θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω πριν προσθέσω Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου

Τί θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω πριν προσθέσω Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου
Featured Video Play Icon

Πώς θα ωφεληθώ από τα βότανα και μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου – Δείτε όλες τις παραμέτρους ώστε να αξιοποιήσετε την υπεραξία των βοτάνων και των μπαχαρικών

Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου
Τί θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω πριν προσθέσω Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου
Γίδια βόσκουν σε περιοχή πλούσια σε αρωματικά βότανα, (Αίγινα). Οι αρωματικές ουσίες περνούν, μέσω της τροφής, και στο γάλα. Με αυτήν την πρώτη ύλη μπορούν να γίνουν ΄΄θαύματα΄΄!

Τα μπαχαρικά, καρυκεύματα, (spices), και τα βότανα (herbs) είναι εκείνα τα αρωματικά μέρη των φύλλων, των λουλουδιών, ή άλλων τμημάτων ενός φυτού, τα οποία χρησιμοποιούμε, ώστε, να προσδώσουμε άρωμα, και γεύση στα τρόφιμα.

Παρόλα αυτά, η αξία τους δεν μένει μόνον εκεί.

Μπαχάρια και βότανα μπορούν, επίσης, να αυξήσουν την διάρκεια ζωής (shelf life) των γαλακτοκομικών, στα οποία προστίθενται.

Αλλά, μπορούν, επιπλέον, να προσδώσουν θεραπευτικές, και φαρμακευτικές ιδιότητες, στα γαλακτοκομικά, καθώς, αυτά τα βότανα και τα μπαχαρικά, μπορεί να έχουν προβιοτική δράση.

Παρόλα αυτά, όμως, η χρήση τους εγκυμονεί και κινδύνους.

Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου – Τι θα πρέπει να προσέξω
Το flavor  του τυριού Φέτα οφείλεται κυρίως σε κετόνες, αλκοόλες και εστέρες. Στο τυρί αυτό, εμείς, ΔΕΝ πρέπει να προσθέσουμε βότανα ή μπαχαρικά, τα οποία να δημιουργούν flavor το οποίο να ΄΄κοντράρεται΄΄ με αυτό της Φέτας.

— 1. Η προσθήκη μπαχαρικών, και βοτάνων στο τυρί, μπορεί να έχει επίδραση, στις καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures), αλλά, και στους μη-εκκινητές (non-starter).

Δείτε: Ποιές είναι οι καλλιέργειες εκκίνησης στα γαλακτοκομικά προϊόντα?

Δείτε: Το blog μας—Καλλιέργειες Γαλακτοκομικών

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσουμε, το εξής:

Τα μπαχαρικά και τα βότανα δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τον μεταβολισμό, αλλά, ούτε,  και να επιδρούν, αρνητικά, στην δράση των εκκινητών και των μη-εκκινητών μικροοργανισμών.

— 2. Η προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων μπορεί να δημιουργεί ένα συγκεκριμένο flavor, το οποίο έρχεται σε σύγκρουση (conflict), με το πρωτογενές flavor, του ίδιου, του γαλακτοκομικού προϊόντος.

Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου – Πόσο αποτελεσματικοί είμαστε?
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ΝΕΟ προϊόν? Ή απλά θα φτιασιδώσουμε ένα ήδη υπάρχον? Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο ερώτημα για την ανάπτυξη της στρατηγικής προώθησης των προϊόντων μας.

Πολλοί τυροκόμοι, προσθέτουν διάφορα αρωματικά βότανα, και μπαχαρικά, στα τυριά, τα οποία παρασκευάζουν.

Ακολουθώντας μια πρακτική μιμητισμού νομίζουμε ότι φτιάχνουμε νέα προϊόντα.

Όμως, χωρίς σχεδιασμό, δεν υπάρχει καμία προοπτική, και έτσι, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, τα πλεονεκτήματα, της εμπλοκής των βοτάνων, και των μπαχαρικών, στα γαλακτοκομικά μας.

Συμφώνως, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε, στο τελικό προϊόν, υψηλή προστιθέμενη αξία.

Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου – Πού να στοχεύσω

—Τι βότανα και τι μπαχαρικά να προσθέσω στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου

Υπάρχουν συγκεκριμένα βότανα και μπαχαρικά, τα οποία έχουν προβιοτική δράση, και με τον τρόπο αυτό, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών θα πρέπει να εξυπηρετεί και την ιδέα της απόκτησης υψηλής προστιθέμενης αξίας των γαλακτοκομικών μας. Αυτό γίνεται όταν χρησιμοποιούμε συστατικά τα οποία έχουν αποδεδειγμένη προβιοτική δράση.

Άλλα, πάλι, μπορούν και αυξάνουν την διάρκεια ζωής (shelf life) των γαλακτοκομικών, στα οποία τα ρίχνουμε.

Επίσης, πολλά βότανα, και μπαχαρικά ενισχύουν το flavor, μέσω της επίδρασής τους, στην διεργασία της λιπόλυσης, και της πρωτεόλυσης.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να παρασκευάσουμε, ιδιαίτερα, προϊόντα, με ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται, λοιπόν, να ληφθούν,υπόψιν, όλες αυτές οι παράμετροι, εάν, θέλουμε να δούμε, σοβαρά, το ζήτημα της προστιθέμενης αξίας, στα τελικά μας προϊόντα.

—Σε τι ποσότητα να προσθέσω βότανα και μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Συνήθως, η πρακτική, η οποία ακολουθείται, σήμερα, είναι αυτή ΄΄με το μάτι΄΄.

Ουσιαστικά ρίχνουμε, στα γαλακτοκομικά μας, βότανα και μπαχαρικά, χωρίς να έχουμε ακολουθήσει κάποιο πρωτόκολλο παρασκευής.

Τί θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω πριν προσθέσω Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου
Πόσο να προσθέσω? 1, 2 ή 5%? Το να υπολογίζουμε ΄΄με το μάτι΄΄ δεν προσδίδει σοβαρότητα σε αυτό πού κάνουμε. Χρειάζεται να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόση ακριβώς ποσότητα να προσθέσουμε.

Όμως, αυτή η συμπεριφορά, δεν μας βοηθά να ελέγξουμε, το κατά πόσο, η παράμετρος ΠΟΣΟΤΗΤΑ, μπορεί να επηρεάσει το προϊόν, το οποίο φτιάχνουμε.

—Σε τι μορφή να προσθέσω βότανα και  μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα?

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επεξεργαστούμε τα βότανα, και τα μπαχαρικά μας, πριν τα προσθέσουμε, στα γαλακτοκομικά μας.

Μπορούμε να τα τεμαχίσουμε, να τα τρίψουμε, να τα κοπανήσουμε, να τα λυοφιλιώσουμε, να τα αποξηράνουμε.

Μπορούμε, όμως, να τα προσθέσουμε, και, ως,

Φρέσκα, και ολόκληρα, χωρίς αποξήρανση, ή άλλη επεξεργασία.

Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε, το εκχύλισμα τους, απευθείας στο γάλα τυροκόμησης.

Ας μην ξεχνάμε, ότι, υπάρχουν και αιθέρια έλαια, όπως, είναι η θυμόλη, και η λιναλόλη, τα οποία μπορεί να προσδώσουν εξαίσια αρώματα, στα προϊόντα μας.

— Πότε να προσθέσω βότανα και μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Κατά κανόνα, η προσθήκη των βοτάνων, και των μπαχαρικών γίνεται σε εκείνο το στάδιο της τυροκόμησης, στο οποίο, το τυρόπηγμα μεταφέρεται στα καλούπια, για στράγγιση.

Προσθέτω τα βότανα σε βραστό νερό. Παίρνω το εκχύλισμα και το προσθέτω απευθείας στο γάλα τυροκόμησης.

Παρόλα αυτά, εμείς μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους εμπλοκής, των βοτάνων, και των μπαχαρικών, στην παρασκευή, των γαλακτοκομικών μας.

Μπορούμε, όπως, προαναφέραμε, να προσθέσουμε εκχύλισμα αυτών, απευθείας, στο γάλα τυροκόμησης.

Ας θυμηθούμε ότι, το γνωστό delicatessen, ιταλικό τυρί Casciotta di Urbino ωριμάζει περιτυλιγμένο με φύλλα καστανιάς.

Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου – Δεν είναι μόνον το τυρί

Φυσικά και δεν είναι μόνον το τυρί.

Μπορούμε να προσθέσουμε βότανα, και μπαχαρικά, σε γαλακτοκομικά όπως, το γιαούρτι, το βούτυρο, το παγωτό ή τα οξεογάλατα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Δείτε περισσότερα:

Sensory evaluation and antioxidant activity of new Mudaffara cheese with spices under different storage temperatures. Bakheit, A.M., Foda, M.I., 2012. J. Appl. Sci. Res. 8 (7), 3143–3150.

The world of phytochemicals. In: Gustine, D.L., Flores, H.E. (Eds.), Phytochemicals and Health. American Society of Plant Physiologists, Rockville, MD, 1995.

Spices and herbs: natural sources of antioxidants – a mini review. Embuscado, M.E., 2015. J Funct. Foods 18, 811–819.

A review of the chemical, biochemical and antimicrobial aspects of Turkish otlu herby cheese. Tarakci, Z., Temiz, H., 2009. Int. J. of Dairy Technol. 62, 354–360.

Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. Tapsell, L.C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C.S., Sullivan, D.R., Fenech, M., Roodenrys, S., Keogh, J.B., Clifton, P.M., Williams, P.G., Fazio, V.A., Inge, K.E., 2006. Med. J. Aust. 185, 4–24.

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.