Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Πώς θα επιλέξω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

πρωτοσέλιδο - Πώς θα επιλέξω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

Δείτε το πώς θα επιλέξω τα καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους – Ποιό καλούπι τυροκομίας εγώ θα χρησιμοποιήσω σε κάθε είδος τυριού?

Εγώ επιλέγω τα καλούπια [mo(u)lds] τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους
Πώς θα επιλέξω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους
Kαλούπι τυροκομίας με την μορφή καλαθιού. Κατηγορία 1η. Τα καλούπια, αυτά, χαρακτηρίζονται από πολύ ελαφριά κατασκευή και από έναν μεγάλο αριθμός οπών ή σχισμών. Η αντοχή, αυτών, των καλουπιών, θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, από την ποιότητα κατασκευής τους.

Το καλούπιασμα [mo(u)lding] αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο, κατά την παρασκευή των τυριών.

Στο στάδιο, αυτό, (του καλουπιάσματος), το τεμαχισμένο τυροπήγμα εισέρχεται στα καλούπια τυροκομίας.

Το τυρόπηγμα, παραμένει στα καλούπια, μέχρι να ολοκληρωθεί, η στράγγιση, και αυτό, το τυρόπηγμα, να αποκτήσει την επιθυμητή φόρμα.

Στην αγορά διατίθεται πληθώρα διαφόρων τύπων καλουπιών τυροκομίας.

Εμείς, θα πρέπει να μπορούμε να αξιολογούμε το κάθε προϊόν, και να επιλέγουμε, εκείνο, το καλούπι τυροκομίας, το οποίο, εμάς, μάς ικανοποιεί καλύτερα.

Δείτε: Τί θα πρέπει να ξέρετε πριν προμηθευτείτε καλούπια τυροκομίας

Εγώ επιλέγω τα καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους – Καλούπια τυροκομίας τα οποία έχουν την μορφή καλαθιού (molds)

Εμείς θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα καλούπια τυροκομίας, τα οποία έχουν την μορφή καλαθιού (molds), σε 3 κατηγορίες.

Κατηγορία 1η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια πολύ ελαφριά κατασκευή, και από μικρή αντοχή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, φέρουν πολλαπλές οπές ή σχισμές
Καλούπι με την μορφή καλαθιού και follower. Αυτός, ο τύπος καλουπιού, κατατάσσεται ανάμεσα στην 2η και στην 3η κατηγορία. Αυτό, θα εξαρτηθεί από την ποιότητα κατασκευής.

Πρόκειται, συνήθως, για πλαστικά καλούπια, τα οποία χαρακτηρίζονται από μη στιβαρή κατασκευή.

Τα καλούπια, αυτά, φέρουν μεγάλο αριθμό οπών ή σχισμών.

Αυτά, τα καλούπια, χρησιμοποιούνται, όταν, η στράγγιση, του τυροπήγματος, γίνεται με φυσικό τρόπο.

Δηλαδή, μέσω της βαρύτητας.

Όταν, χρησιμοποιούμε, αυτά, τα καλούπια, εμείς αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε, μεγάλη πίεση, στο υποκείμενο τυρόπηγμα.

Όταν, το θεωρήσουμε απαραίτητο, τότε, απλά, εμείς περιοριζόμαστε στην δύναμη των δακτύλων μας.

Δηλαδή, περίπου, εμείς εφαρμόζουμε μια πίεση, 0.3 με 0.5 atm.

Άρα, εμείς δεν θα προτιμήσουμε, αυτά, τα καλούπια, για την παρασκευή σκληρών τυριών.

Συνήθως, τα καλούπια, αυτά, χρησιμοποιούνται για μαλακά τυριά, (δηλαδή, για τυριά, τα οποία έχουν υγρασία πάνω από 60 με 65%), όπως, το τυρί Κατίκι, το τυρί Μυζήθρα, κ.α.

Δείτε: Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε Κατίκι ”Δομοκού”

 Επίσης, τα καλούπια, αυτά, χρησιμοποιούνται για τυριά όπως: το τυρί Cream Cheese, το τυρί Chevre, το τυρί Chaource, το τυρί Saint-Marcellin, κ.α.

Καλούπια τυροκομίας με μέση ανθεκτικότητα και αντοχή. Αυτά, τα καλούπια, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, για την παρασκευή μαλακών ή ημίσκληρων τυριών άλμης, κ.α.

Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

Κατηγορία 2η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια μέση ανθεκτικότητα και αντοχή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας φέρουν έναν μέσο αριθμό οπών ή σχισμών

Τα καλούπια, τα οποία ανήκουν σε αυτήν την 2η κατηγορία, φέρουν, έναν μέσο αριθμό οπών ή σχισμών.

Τα καλούπια, αυτά, αποτελούνται από, ένα παχύτερου στρώματος, υλικό, και έχουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή, σε σχέση, με τα καλούπια της 1ης κατηγορίας.

Σε αυτά, τα καλούπια, εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε μικρές πιέσεις.

Αυτά, τα καλούπια,συνήθως, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαλακών ή ημίσκληρων τυριών άλμης.

Επίσης, αυτά, τα καλούπια, χρησιμοποιύνται για την παρασκευή τυριών, όπως, είναι το τυρί Caprino, το τυρί Manchego, το τυρί Edam, το τυρί Gouda και το τυρί Colby.

Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

Κατηγορία 3η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια στιβαρή κατασκευή –  Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, φέρουν έναν μέσο αριθμό οπών ή σχισμών
Καλούπι με την μορφή καλαθιού και follower. Αυτός, ο τύπος καλουπιού, κατατάσσεται ανάμεσα στην 2η και στην 3η κατηγορία. Σε αυτό, το είδος του καλουπιού, εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε υψηλές πιέσεις. 

Το υλικό κατασκευής, των καλουπιών, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία αυτή, μπορεί να είναι, είτε το πλαστικό, είτε ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Όταν, πρόκειται, για πλαστικά καλούπια, αυτά, τα καλούπια, χαρακτηρίζονται από μια στιβαρή και σκληρή κατασκευή.

Πλαστικά καλούπια, αυτής, της κατηγορίας, αποτελούνται από, ένα παχύτερου στρώματος υλικό, και έχουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή, σε σχέση, με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Συνεπώς, μπορούμε, σε αυτά, τα καλούπια, εμείς να εφαρμόζουμε και υψηλότερες πιέσεις.

Άρα, τα καλούπια, αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σκληρών τυριών, όπως, το τυρί κεφαλοτύρι, το τυρί γραβιέρα κ.α.

Επίσης, τα καλούπια, αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σκληρών τυριών όπως είναι το τυρί Cheddar, το τυρί Derby, το τυρί Red Leicester, το τυρί Wensleydale, το τυρί Cantal, και το τυρί Monterey Jack.

Όταν, πρόκειται, για καλούπια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, η μηχανική αντοχή είναι μεγαλύτερη, και άρα, οι πιέσεις μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερες.

Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους – Καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης (hoops)

Εμείς θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης (hoops) σε 3 κατηγορίες.

Καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης, για την παρασκευή των τυριών, όπως, είναι το τυρί Brie και το τυρί Camembert. Τα καλούπια, αυτά, ανήκουν στην 1η κατηγορία.

Κατηγορία 1η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από πολύ ελαφριά κατασκευή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, έχουν μια μέση πυκνότητα οπών στα τοιχώματα

Τα καλούπια, αυτά, έχουν μικρή μηχανική αντοχή.

Αυτά, τα καλούπια, συνήθως, είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.

Τα καλούπια, τα οποία ανήκουν, σε αυτήν, την 1η κατηγορία, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τυριών, τα οποία δεν απαιτούν πίεση, ή απαιτούν πολύ μικρές πιέσεις.

Στην περίπτωση, αυτή, το καλούπι χρησιμεύει στην απόκτηση, της επιθυμητής φόρμας, του τυριού, π.χ., όπως συμβαίνει με το τυρί Brie και το τυρί Camembert.

Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

Κατηγορία 2η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια μέση ανθεκτικότητα και αντοχή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, έχουν μια μέση πυκνότητα οπών στα τοιχώματα 

Τα καλούπια, αυτά, έχουν μέση ανθεκτικότητα και αντοχή.

Πώς θα επιλέξω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους
Καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα καλούπια, αυτά, χαρακτηρίζονται από μια στιβαρή κατασκευή και μεγάλη μηχανική αντοχή. Τα καλούπια, τα οποία έχουν αυτά, τα χαρακτηριστικά, ανήκουν στην 3η κατηγορία.

Αυτά, τα καλούπια, συνήθως, είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.

Τα καλούπια, τα οποία ανήκουν, σε αυτήν, την 2η κατηγορία, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τυριών, τα οποία υποβάλλονται σε μεσαίες πιέσεις.

Παράδειγμα, τυριών, για την παρασκευή, των οποίων, χρησιμοποιούνται, αυτά, τα καλούπια, είναι το τυρί Edam και το τυρί Gouda.

Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

Κατηγορία 3η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια στιβαρή κατασκευή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, έχουν μια  χαμηλή πυκνότητα οπών στα τοιχώματα ή μπορεί αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, να μην φέρουν καθόλου οπές στα τοιχώματα

Το υλικό κατασκευής, των καλουπιών, τα οποία, ανήκουν στην κατηγορία αυτή, μπορεί να είναι είτε το πλαστικό, είτε ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Η κατασκευή, αυτών, των καλουπιών, είναι στιβαρής, και αυτά, τα καλούπια, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή.

Τα καλούπια, αυτά, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή, εκείνων, των τυριών, τα οποία υποβάλλονται σε μεγάλες πιέσεις.

 

Δείτε περισσότερα:

Drainage of curd: role of drainage equipment in relation to curd properties. Akkerman, Jan Coen, C.A.P. Buijsse, Johannes Schenk and Pieter Walstra. Netherlands milk and dairy journal 50. (1996): 371-406.

The syneresis of curd. Walstra P. In: Cheese: Chemistry, physics and microbiology, Vol. 1, General aspects. Fox P.F. (Ed.), Chapman and Hall, London, 1993, pp. 141–191

Effect of Draining methodon the quality of kareish cheese. Ismail, Magdy. (2003). J. Agric., Sci., Mansoura Univ., 28 (10): 7365-7374.

A strategy to assess the sieving time of curd sampled during cheese manufacture to separate curd from whey. Delorme, É. et all. (2021). International Journal of Dairy Technology. 74 (3)

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *