Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

πρωτοσέλιδο - Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Featured Video Play Icon

Δείτε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την Λακτάση και την Δυσανεξία στην Λακτόζη

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Η λακτόζη είναι ένας μοναδικός δισακχαρίτης

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης, ο οποίος αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και από ένα μόριο γαλακτόζης.

Η διάσπαση της λακτόζης γίνεται στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου.

Η λακτόζη δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά μόνον στο γάλα των θηλαστικών. Επίσης, Η γαλακτόζη δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού παρά μόνον ως τμήμα της λακτόζης του γάλακτος.

Εκεί, τα εντερικά κύτταρα παράγουν το ένζυμο της λακτάσης (β-γαλακτοσιδάση), το οποίο υδρολύει (διασπά) την λακτόζη 1) στον μονοσακχαρίτη γλυκόζη και 2) στον μονοσακχαρίτη γαλακτόζη.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Τί θα πρέπει να θυμάμαι?

Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν μπορούν να μεταβολίσουν την λακτόζη.

Οι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταβολίσουν την λακτόζη?

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει την λακτόζη. Ο δισακχαρίτης λακτόζη θα πρέπει να διασπασθεί α) στον μονοσακχαρίτη γλυκόζη και β) στον μονοσακχαρίτη γαλακτόζη. Η διάσπαση (υδρόλυση) της λακτόζης γίνεται με την βοήθεια του ενζύμου της λακτάσης (β-γαλακτοσιδάση).
Έχουμε αναφέρει ότι όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί οι οποίοι εμπλέκονται στην παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων, και κυρίως, τα πολυάριθμα είδη των οξυγαλακτικών βακτηρίων έχουν την ικανότητα να ζυμώνουν την λακτόζη, όπως άλλωστε είναι και το αναμενόμενο και το προφανές.

Δείτε: Γαλακτική ζύμωση – Η 1η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει

Βέβαια, υπάρχουν και οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία ΔΕΝ μπορούν να μεταβολίσουν την λακτόζη του γάλακτος.

Τί γίνεται με τους ζυμομύκητες?

Τα οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν την ικανότητα να ζυμώνουν την λακτόζη του γάλακτος. Ως αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης παράγεται γαλακτικό οξύ, κυρίως. Αυτό θα αποτυπωθεί στην αύξηση της οξύτητας και στην πτώση της τιμής του pH.
Τα οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν την ικανότητα να ζυμώνουν την λακτόζη του γάλακτος. Ως αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης παράγεται γαλακτικό οξύ, κυρίως. Αυτό θα αποτυπωθεί στην αύξηση της οξύτητας και στην πτώση της τιμής του pH.

Οι ζυμομύκητες έχουν την ικανότητα να μεταβολίσουν την λακτόζη?

Οι ζυμομύκητες ΔΕΝ μπορούν να μεταβολίσουν την λακτόζη, ΕΚΤΟΣ από τους ζυμομύκητες οι οποίοι ανήκουν στο είδος Kluyveromyces marxianus, στο είδος Kluyveromyces lactis (Kluyveromyces spp.). και επίσης, στο είδος Candida pseudotropicalis.

Μέσω της γενετικής μηχανικής γίνονται προσπάθειες για κατασκευαστούν στελέχη του είδους Saccharomyces cerevisiae, τα οποία να μπορούν να μεταβολίζουν την λακτόζη.

Τα τρία τμήματα του λεπτού εντέρου: Δωδεκαδάκτυλος, Νήστιδα, Ειλεός. Στην Νήστιδα (jejunum) παράγεται, κυρίως, το ένζυμο της λακτάσης.
Τα τρία τμήματα του λεπτού εντέρου: Δωδεκαδάκτυλος, Νήστιδα, Ειλεός. Στην Νήστιδα (jejunum) παράγεται, κυρίως, το ένζυμο της λακτάσης.

Δείτε το βίντεο: Φτιάχνω ένα όξινο προβιοτικό αλκοολούχο γάλα – Αλκοολική ζύμωση στα γαλακτοκομικά

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Δυσαπορρόφηση στην Λακτόζη

Η κατάσταση, κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να παράγει το ένζυμο της λακτάσης σε επαρκείς ποσότητες, ονομάζεται υπολακτασία (hypolactasia), ή ανεπάρκεια λακτάσης (Lactase deficiency).

Η Δυσαπορρόφηση στην Λακτόζη (lactose malabsorption ή lactose maldigestion) αναφέρεται σε οποιαδήποτε αιτία η οποία προκαλεί ΜΗ επαρκή αφομοίωση της λακτόζης στο λεπτό έντερο και οδηγεί την υπολειπόμενη λακτόζη στο παχύ έντερο.

Σε μια κατάσταση lactase persistence, το ένζυμο της λακτάσης (lactase-phlorizin hydrolase) υδρολύει αποτελεσματικά την λακτόζη σε γαλακτόζη (Gal) και σε γλυκόζη (Glu). Αυτοί οι δύο μονοσακχαρίτες απορροφώνται ταχέως στο κυκλοφοριακό σύστημα. Η υδρόλυση λαβαίνει χώρα στην νήστιδα (jejunum), εκεί όπου υπάρχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων (10^1–10^4 / mL), έτσι μόνον μικρές ποσότητες από αυτήν την λακτόζη ζυμώνονται από αυτά τα βακτήρια. Lomer MC, Parkes GC, Sanderson JD. Review article: lactose intolerance in clinical practice–myths and realities. Aliment Pharmacol Ther. 2008 Jan 15;27(2):93-103.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι Δυσαπορρόφησης στην Λακτόζη.

Ο δευτεροπαθής (secondary) τύπος μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή ή σε λειτουργική απώλεια του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου ή σε κληρονομικό γενετικό ελάττωμα.

Ανάλογα, λοιπόν, το εάν αυτές οι μεταβολές είναι αντιστρεπτές, η μη αντιστρεπτές, η Δυσαπορρόφηση μπορεί να είναι απλά μια παροδική κατάσταση ή μπορεί να είναι και μια μόνιμη κατάσταση.

Ποιοί πληθυσμοί εμφανίζουν Δυσανεξία στην Λακτόζη? Η Κίνα σε όλη την ιστορία της ΠΟΤΕ δεν είχε μια καλή σχέση με το γάλα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια αυτό δείχνει να αλλάζει. [Encyclopaedia Britannica].
Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Πρωτοπαθής Δυσαπορρόφηση στην Λακτόζη

Υπάρχει και η πρωτοπαθής (primary) Δυσαπορρόφηση στη Λακτόζη.

Τί είναι η πρωτοπαθής Δυσαπορρόφηση στην Λακτόζη ?

Ένα άνθρωπος ΔΕΝ μπορεί να μεταβολίσει και να αφομοιώσει ικανοποιητικά την λακτόζη, όταν, το γονίδιο της λακτάσης (LCT) ΔΕΝ εκφράζεται (gene expression) αποτελεσματικά στα επιθηλιακά κύτταρα του λεπτού εντέρου.

Σχηματική απεικόνιση του μορίου της λακτόζης. Η λακτόζη, μέσω της τροφής, μεταφέρεται στον εντερικό σωλήνα.
Ως αποτέλεσμα το ένζυμο της λακτάσης ΔΕΝ παράγεται σε επαρκείς ποσότητες.

Δείτε: Λακτόφιλοι πληθυσμοί και Λακτόφοβοι πληθυσμοί – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

Σχηματική απεικόνιση της επίδρασης του ενζύμου της λακτάσης στην λακτόζη.
Χρήσιμοι Όροι

Η κατάσταση Lactase non-persistence αναφέρεται στην ελάττωση της έκφρασης του γονιδίου της λακτάσης κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής.

Σχηματική απεικόνιση της διάσπασης της λακτόζης από το ένζυμο της λακτάσης. Τί θα πρέπει να θυμάμαι? Το ίδιο το ένζυμο της λακτάσης δεν μεταβάλλεται και συνεχίζει να διασπά άλλα μόρια λακτόζης.
Ακολούθως, τα άτομα τα οποία εμφανίζουν αυτόν τον Φαινότυπο ονομάζονται ως lactase impersistent.

Η κατάσταση Lactase non-persistence αναφέρεται στην διατήρηση της έκφρασης του γονιδίου της λακτάσης.

Ακολούθως, τα άτομα τα οποία εμφανίζουν αυτόν τον Φαινότυπο ονομάζονται ως lactase persistent.

Λακτάση και Δυσανεξία στην ΛακτόζηΤί είναι η Δυσανεξία στην Λακτόζη ?

Σχηματική απεικόνιση των λαχνών του εντέρου και των μορίων της λακτόζης. Αυτά τα μόρια της λακτόζης μεταφέρονται με την τροφή. Από τις λάχνες του εντέρου παράγονται και απελευθερώνονται μόρια της λακτάσης. Αυτά τα μόρια της λακτάσης μπορούν να διασπάσουν όλα τα μόρια της λακτόζης μέσα στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτά τα μόρια της λακτόζης θα βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα? Εάν όχι, ποιά θα είναι η περαιτέρω πορεία αυτών των μορίων της λακτόζης?

Τί σημαίνει για έναν άνθρωπο η μη ικανότητα παραγωγής επαρκούς ποσότητας του ενζύμου της λακτάσης?

Στην περίπτωση, αυτή, μια ποσότητα της λακτόζης περνά από το λεπτό έντερο και φθάνει στο παχύ έντερο.

Το παχύ έντερο του ανθρώπου περιέχει αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια.

Αυτά τα βακτήρια του παχέος εντέρου έχουν τα κατάλληλα συστήματα ώστε να ζυμώσουν, να μεταβολίσουν αυτήν την λακτόζη.

Σχηματική απεικόνιση των εντερικών λαχνών και των μορίων της λακτόζης. Όταν τα εντερικά κύτταρα παράγουν το ένζυμο της λακτάσης σε ικανοποιητικές ποσότητες, τότε, η λακτόζη διασπάται ικανοποιητικά σε γλυκόζη και σε γαλακτόζη. Στη συνέχεια, αυτοί οι δύο μονοσακχαρίτες εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα. Τα μόρια της λακτόζης τα οποία δεν διασπώνται θα προχωρήσουν προς το παχύ έντερο χωρίς να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Αυτές, οι ζυμώσεις, θεωρούνται ανεπιθύμητες, καθώς, δημιουργούν την παραγωγή οξέων, όπως είναι το γαλακτικό οξύ, το βουτυρικό οξύ, το οξικό οξύ, κ.α., αλλά δημιουργούν και την παραγωγή και αερίων, όπως, είναι το H2, το CO2, και το CH4.

Αυτά, τα αέρια, προκαλούν τα διάφορα κοιλιακά συμπτώματα, όπως, είναι, το φούσκωμα, το κοιλιακό άλγος και ο χρόνιος τυμπανισμός.

Επίσης, τα προϊόντα, της ζύμωσης, αυξάνουν την οσμωτική πίεση εντός του παχέος εντέρου, προκαλώντας αύξηση της ροής των υγρών προς το έντερο, και ως εκ τούτου διάρροια.

Σχηματική απεικόνιση του γαστροεντερικού συστήματος του ανθρώπου. Τα μόρια της γαλακτόζης τα οποία δεν διασπάσθηκαν εισέρχονται στο παχύ έντερο. Τί θα πρέπει να θυμάμαι? Η απορρόφηση των (θρεπτικών) συστατικών γίνεται μόνον στο λεπτό έντερο. Η όποια διάσπαση της λακτόζης γίνει στο παχύ έντερο ΔΕΝ θα οδηγήσει στην απορρόφηση της γλυκόζης και της γαλακτόζης.

Δείτε: Η λακτόζη, η λακτάση, το γάλα και η μετάλλαξη

Τα προαναφερθέντα κλινικά συμπτώματα αναφέρονται με τον διεθνή όρο lactose intolerance.

Αυτόν τον όρο εμείς μπορούμε να τον μεταφράσουμε ως ΜΗ ανθεκτικότητα στην Λακτόζη, ή ΜΗ ανοχή στην Λακτόζη ή συνηθέστερα Δυσανεξία στην Λακτόζη.

Λακτάση και Δυσανεξία στην ΛακτόζηΠοιοί παράγοντες θα καθορίσουν την Δυσανεξία στην Λακτόζη?

Τα μόρια της λακτόζης κινούνται μέσα στο παχύ έντερο. Η ένταση των κλινικών συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από μια πληθώρα παραγόντων. Το ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ προφίλ της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου θα συμβάλλει σημαντικά στην ελαχιστοποίηση των δυσμενών συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται όταν  ένα άτομο με Δυσανεξία στην Λακτόζη, (lactose intolerance), καταναλώνει τροφές οι οποίες περιέχουν λακτόζη, κάθε φορά είναι διαφορετικά.

Τα συμπτώματα αυτά εξαρτώνται από παράγοντες όπως είναι:

–1. Η γενικότερη φυσιολογία (ευαισθησία) του οργανισμού,

–2. Η ποσότητα της λακτόζης,

Τί μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε περιπτώσεις lactase nonpersistence? 1ον η μη απορροφημένη λακτόζη που διέρχεται από το κόλον έχει υψηλό οσμωτικό φορτίο, παρασύρει μαζί της μεγάλες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών και οδηγεί σε διάρροια. 2ον Η μη απορροφημένη λακτόζη υδρολύεται σε γαλακτόζη (Gal) και σε γλυκόζη (Glu) από την β-γαλακτοσιδάση που υπάρχει στα οξυγαλακτικά βακτήρια. Αυτοί οι μονοσακχαρίτες είναι στη συνέχεια διαθέσιμοι για περαιτέρω ζυμώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα από την μικροχλωρίδα του ειλεού και του παχέος εντέρου. Έτσι, παράγονται ελεύθερα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας καθώς και παραπροϊόντα υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα, προκαλώντας φούσκωμα στο λεπτό έντερο και μετεωρισμό στο κόλον. 3ον Τρίτον, η αναγωγή του διοξειδίου του άνθρακα από ορισμένα στελέχη των βακτηρίων σε μεθάνιο θα μπορούσε, θεωρητικά, να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Lomer MC, Parkes GC, Sanderson JD. Review article: lactose intolerance in clinical practice–myths and realities. Aliment Pharmacol Ther. 2008 Jan 15;27(2):93-103.

–3. Ο ρυθμός μεταφοράς της τροφής προς και διαμέσω του εντερικού συστήματος,

–4. Τα γενικότερα συστατικά τα οποία περιέχει η τροφή (ο παράγοντας αυτός είναι γνωστός ως meal effect)

–5. Το προφίλ της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Πόση λακτόζη περιέχουν οι τροφές?

Τυρί Grana Padano. Αυτό είναι ένα πολύ σκληρό τυρί. Η περιεκτικότητα σε υγρασία διαφόρων τυριών αυτού του τύπου μπορεί να είναι μικρότερη από 33%.
Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Εδώ έχω τυρί Grana, και εδώ έχω ένα ζυμωμένο γάλα, έχω ποτό κεφίρ.

Το τυρί Grana, είναι ένα πολύ σκληρό τυρί το οποίο περιέχει 33 με 36% υγρασία.

Η οξύτητα αυτού του τυριού δεν είναι υψηλή.

Η τιμή pH είναι 5.46.

Η τιμή pH αυτού του τυριού είναι 5.48. Γενικά, σε αυτού του είδους τα τυριά, εμείς δεν θα παρατηρήσουμε μια χαμηλή τιμή pH. Γιατί? Διότι μια χαμηλή τιμή pH θα επηρέαζε σημαντικά το flavor αυτού του τυριού. Ακολούθως, αυτό θα θεωρείτο ως ένα ελάττωμα (defect) του τυριού.
Εάν υποθέσουμε ότι αυτή η οξύτητα οφείλεται στην ζύμωση της λακτόζης του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τότε, εμείς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ποσοστό της λακτόζης του γάλακτος, το οποίο ζυμώθηκε δεν είναι υψηλό.

Εάν υποθέσουμε ότι το αρχικό γάλα είχε μια περιεκτικότητα σε λακτόζη της τάξης του 4.7%,

Και από αυτήν την λακτόζη ζυμώθηκε το 20 με 25%

Άρα στο τυρί παραμένει το 75% της λακτόζης.

Κατά την οξυγαλακτική ζύμωση οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν την λακτόζη του γάλακτος (ή του τυριού) και παράγουν γαλακτικό οξύ ως το κύριο προϊόν του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα η οξύτητα αυξάνει συνεχώς και η τιμή pH ελαττώνεται. Σε τυριά μακράς ωρίμανσης, εμείς μπορεί να παρατηρήσουμε αντιστροφή αυτού του φαινομένου. Δηλαδή, η τιμή pH ελαττώνεται μέχρι κάποιο σημείο και στην συνέχεια αυξάνει. Όμως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι μικροοργανισμοί συνεχίζουν και ζυμώνουν την λακτόζη μέσα στο τυρί. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι ένα τυρί έχει τιμή pH 5.15, τον 2ο μήνα της ωρίμανσης, καιπεριέχει 1.5% λακτόζη. Το ίδιο τυρί, μετράται να έχει τιμή pH 5.35, τον 12ο μήνα της ωρίμανσης, και να περιέχει 0.85% λακτόζη.
Δηλαδή, στο τυρί παραμένει 4.7% Χ 75%  = 3.52% της λακτόζης του αρχικού γάλακτος.

Η λακτόζη βρίσκεται διαλελυμένη στην υγρή φάση.

Δηλαδή, αυτή η λακτόζη βρίσκεται στο 33 με 36% της υγρασίας του τυριού.

Συνεπώς, 3.52% Χ 34% = 1.2%.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης του τυριού η πρωτεόλυση των διαφόρων αζωτούχων ενώσεων θα οδηγήσει στην παραγωγή αμμωνίας (NH3). Αυτή η αμμωνία υδρολύεται με αποτέλεσμα την παραγωγή υδροξυλίων (-ΟΗ). Αυτά τα υδροξύλια θα εξουδετερώσουν ένα τμήμα της οξύτητας (+Η) του τυριού. Συνεπώς, προοδευτικά, κατά περιόδους μακράς ωρίμανσης, η τιμή pH του τυριού μπορεί να αυξάνει.
Έτσι, συνολικά, το τυρί περιέχει περίπου 1.2% λακτόζη.

Εάν εγώ καταναλώσω 100 γραμμάρια, τότε, ο οργανισμός μου θα πρέπει να διαχειριστεί, μόλις, 1.2 γραμμάρια λακτόζης.

Ας δούμε τώρα το ποτό κεφίρ.

Αυτό το ποτό κεφίρ το έχω παρασκευάσει από σπόρους του κεφίρ.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Τυρί Μυζήθρα. Το τυρί αυτό έχει παρασκευασθεί από ένα πολύ γλυκό τυρόγαλα. Συνεπώς, η περιεκτικότητα σε λακτόζη αυτού του τυριού είναι υψηλή.
Δείτε: Αυτοί είναι οι 3 τρόποι για να φτιάχνω κεφίρ

Έχει υψηλή οξύτητα.

Η τιμή pH είναι 4.09.

Εδώ, ας υποθέσουμε ότι έχει ζυμωθεί το 35% της λακτόζης του αρχικού γάλακτος.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Τυρί Χαλούμι. Γα την παρασκευή αυτού τυ τυριού δεν έχει λάβει χώρα κάποια ζύμωση του γάλακτος. Συνεπώς η περιεκτικότητα σε λακτόζη αυτού του τυριού είναι υψηλή.
Άρα στο κεφίρ παραμένει το 65% της λακτόζης.

Δηλαδή, στο κεφίρ παραμένει 4.7% Χ 65%  = 3% της λακτόζης του αρχικού γάλακτος.

Η λακτόζη βρίσκεται διαλελυμένη στην υγρή φάση.

Δηλαδή, αυτή η λακτόζη βρίσκεται στο 90% της υγρασίας του ποτού κεφίρ.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Όταν φτιάχνω το δικό μου ποτό κεφίρ από σπόρους του κεφίρ, τότε, εγώ μπορώ να φτιάξω ένα προϊόν με μια υψηλή ή με μια χαμηλή οξύτητα.
[Για την παρασκευή αυτού του ποτού χρησιμοποίησα ημιαποβουτυρωμένο γάλα με λιποπεριεκτικότητα 1.5%]

Συνεπώς, 3% Χ 90% = 2.7%.

Έτσι, συνολικά, το ποτό κεφίρ θα περιέχει περίπου 2.7% λακτόζη.

Εάν εγώ καταναλώσω 300 γραμμάρια, τότε, ο οργανισμός μου θα πρέπει να διαχειριστεί, 300 Χ 2.7% = 8 γραμμάρια λακτόζης, περίπου.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Ποτό κεφίρ το οποίο είναι παρασκευασμένο από σπόρους του κεφίρ. Πόση ποσότητα από αυτό το ποτό μπορώ να καταναλώσω? Μπορώ να συνδυάσω αυτό το ποτό με τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες?
Τα χαρακτηριστικά του τροφίμου θα παίξουν ρόλο στην Δυσανεξία στην Λακτόζη

Είδαμε ποιό γαλακτοκομικό προϊόν περιέχει την περισσότερη λακτόζη.

Δείτε: Λακτόζη και γαλακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τί θα πρέπει να ξέρω? Μέρος 1ο

Φθάνει όμως αυτό?

Ας δούμε τί άλλο με ενδιαφέρει καίρια!

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Ποτό κεφίρ και σπόροι του κεφίρ. Αυξημένη οξύτητα σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν αποτελεί ένδειξη ότι σημαντικές ποσότητες της λακτόζης του αρχικού γάλακτος έχουν ζυμωθεί. Συνεπώς, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει να διαχειριστεί μικρότητες ποσότητες λακτόζης.
Ποτό κεφίρ και σπόροι του κεφίρ. Αυξημένη οξύτητα σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν αποτελεί ένδειξη ότι σημαντικές ποσότητες τηςλακτόζης του αρχικού γάλακτος έχουν ζυμωθεί. Συνεπώς, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει να διαχειριστεί μικρότητες ποσότητες λακτόζης.

Το τυρί έχει πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σε λίπος και βρίσκεται σε ΄΄στερεή΄΄ μορφή.

Συνεπώς, το χρονικό διάστημα το οποίο θα απαιτηθεί για την χώνεψη του τυριού θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το χρονικό διάστημα του ποτού κεφίρ.

Ακολούθως, ο ρυθμός μεταφοράς του τυριού προς και δια μέσω του εντερικού συστήματος θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον ρυθμό μεταφοράς του ποτού κεφίρ.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Όσο περισσότερο σκληρό είναι το τυρί (δηλαδή όσο λιγότερη υγρασία περιέχει) τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περιεκτικότητα σε στερεά συστατικά όπως είναι το λίπος και η πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι η χώνεψη αυτού του τυριού θα διαρκέσει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι, στην περίπτωση του τυριού, θα διασπασθεί μεγαλύτερη ποσότητα της λακτόζης.

Ποιά συγκεκριμένη πρακτική μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να απαλύνουμε την Δυσανεξία στην Λακτόζη?

Προσπαθούμε να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα με αργό ρυθμό ώστε να μπορεί να διασπάται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα λακτόζης.

Προσπαθούμε να επιλέξουμε όσο το δυνατόν γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν αυξημένη οξύτητα.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Τα ρεολογικά χαρακτηριστικά των ζυμωμένων γαλάτων θα επηρεάσουν την Δυσανεξία στην Λακτόζη. Εμείς επιζητούμε ζυμωμένα γάλατα με υψηλό ιξώδες.
Αυξημένη οξύτητα αποτελεί ένδειξη ότι (σημαντικές) ποσότητες της λακτόζης έχουν ζυμωθεί.

Επίσης, θα πρέπει να ξέρουμε ότι το γάλα, το τυρί, και γενικότερα τα γαλακτοκομικά δεν περιέχουν φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση ρευστών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα υψηλό ιξώδες, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες τροφές οι οποίες περιέχουν φυτικές ίνες θα καθυστερήσει την χώνεψη και θα μετριάσει την Δυσανεξία στην Λακτόζη.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Συνδυάζω μια σπιτική παραδοσιακή χορτόπιτα με γιαούρτι. Αυτή η πίτα περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες θα επιδράσουν ευεργετικά στην Δυσανεξία στην Λακτόζη.
Για παράδειγμα, ο συνδυασμός του ποτού κεφίρ ή ενός αριάνι ή ενός ξινογάλακτος με μια λαχανόπιτα ή με ψωμί ολικής άλεσης θα επιδράσει ευεργετικά σε μια κατάσταση lactose intolerance.

Δείτε: Γιαούρτι, σπιτική χωριάτικη πίτα και φυσική άσκηση – Να η συνταγή για ευεξία και μακροβιότητα!

Μην ξεχνάμε ότι η συχνή κατανάλωση των ζυμωμένων τροφίμων τα οποία έχουν και προβιοτικές ιδιότητες, θα βελτιώσει καίρια και το μικροβιακό προφίλ του παχέος εντέρου, και άρα θα συνεισφέρει στον μετριασμό των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Γιαούρτι. Αυτό, το προϊόν, οφείλεται στην δράση των ομοιοζυμωτικών θερμόφιλων οξυγαλακτικών βακτηρίων τα οποία ανήκουν στο είδος Streptococcus thermophilus και στο είδος Lactobacillus bulgaricus.
Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Ποιός είναι ο ρόλος του γιαουρτιού?

Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να απαλύνει αποτελεσματικά μια κατάσταση Δυσανεξίας στην Λακτόζη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το είδος Str. thermophilus και το είδος Lb. bulgaricus χρησιμοποιούν το ένζυμο β-γαλακτοσιδάση για την διάσπαση της λακτόζης.

Λακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Η κατανάλωση διαφόρων ζυμωμένων γαλάτων, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται οξυγαλακτικά βακτήρια του γένους Lactococcus, όπως είναι το εμπορικό ξινόγαλο, ή το βουτυρόγαλα μπορεί να μην απαλύνει αποτελεσματικά την Δυσανεξία στην Λακτόζη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα βακτήρια διαθέτουν το ένζυμο φωσφο-β-γαλακτοσιδάση και όχι το ένζυμο β-γαλακτοσιδάση.
Η καταστροφή εκατομμυρίων από αυτά τα θερμόφιλα οξυγαλακτικά βακτήρια στο στομάχι και στο λεπτό έντερο θα απελευθερώσει αυτό το ένζυμο της β-γαλακτοσιδάσης.

Έτσι, η παρουσία αυτού του (εξωγενούς) ενζύμου θα ενισχύσει δραστικά την διάσπαση της λακτόζης.

Δείτε: Γιαούρτι και Δυσανεξία στην Λακτόζη

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

https://youtu.be/cvZj5idqM00

Δείτε περισσότερα:

Lactose: Chemistry and Properties. Fox P.F. Adv. Dairy Chem. 2009; 3:1–15.

Update on Lactose Malabsorption and Intolerance: Pathogenesis, Diagnosis and Clinical Management. Misselwitz B., Butter M., Verbeke K., Fox M.R. Gut. 2019; 68:2080–2091.

Lactose Malabsorption and Intolerance: A Review. Ugidos-Rodríguez S., Matallana-González M.C., Sánchez-Mata M.C. Food Funct. 2018; 9:4056–4068.

Nutritional Management of Lactose Intolerance: The Importance of Diet and Food Labelling. Facioni M.S., Raspini B., Pivari F., Dogliotti E., Cena H. J. Transl. Med. 2020; 18:260.

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *