Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Tυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Όταν ο κλέφτης είναι χρήσιμος!

πρωτοσέλιδο, Tυροκλέφτης στην τυροκόμηση - Όταν ο κλέφτης είναι χρήσιμος!

Δείτε το πόσο σημαντικός είναι ο τυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Με ποιό τρόπο εμείς παίρνουμε δείγματα με τον τυροκλέφτη? Τί θα πρέπει εγώ να προσέχω?

Τυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Τί είναι ο τυροκλέφτης?
Tυροκλέφτης στην τυροκόμηση
Τυροκλέφτης. Τί μέγεθος τυροκλέφτη, εγώ θα χρησιμοποιήσω? Το μέγεθος, του χρησιμοποιούμενου τυροκλέφτη, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Από το πόση μάζα τυριού, εγώ θέλω να εξετάσω, από το πόσο βαθιά, εγώ θέλω να πάρω το δείγμα, του τυριού, κ.α.

Ο τυροκλέφτης (cheese tester ή cheese trier ή cheese thief), αποτελεί ένα εργαλείο, με το οποίο, μπορούμε να αποσπάσουμε,

ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα, από το εσωτερικό του τυριού, με απώτερο σκοπό, εμείς να εξετάσουμε, αυτό, το τμήμα, του τυριού.

Ο τυροκλέφτης μοιάζει με ανοιχτήρι για τους φελλούς των μπουκαλιών.

Ο τυροκλέφτης, (όπως, και το ανοιχτήρι  για τους φελλούς των μπουκαλιών), αποτελείται από, α) την λαβή και, β) το στέλεχος.

Αλλά, στον τυροκλέφτη, (σε αντίθεση με το ανοιχτήρι, για τους φελλούς των μπουκαλιών), στη θέση του σπειροειδή κοχλία, βρίσκεται ένα μακρύ, κυρτού σχήματος μαχαίρι.

Φανταστείτε, ότι, το μαχαίρι, του τυροκλέφτη, μοιάζει με το περίβλημα ενός κυλίνδρου, ο οποίος είναι τεμαχισμένος, εγκάρσια, και, αυτός, ο κύλινδρος έχει ελαφρώς, λιασμένες τις άκρες.

Τυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Γιατί ο τυροκλέφτης είναι απαραίτητος?

Ο τυροκλέφτης  αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο τυροκομίας, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους τεχνίτες τυροκόμους.

Τυροκλέφτης στην τυροκόμηση - Όταν ο κλέφτης είναι χρήσιμος!
Ακανόνιστου σχήματος οπές, ρωγμές και σκασίματα στην μάζα του τυριού. Αυτές, οι οπές, αποτελούν ελάττωμα του τυριού. Με τον τυροκλέφτη, εμείς μπορούμε να έχουμε εικόνα του εσωτερικού, του τυριού, πολύ νωρίς. Άρα, εμείς μπορούμε,  (μέσω μεταβολής της θερμοκρασίας), να κατευθύνουμε την εξέλιξη της ωρίμανσης του τυριού.

Με την χρήση του τυροκλέφτη, εμείς μπορούμε να επιθεωρήσουμε το τυρί, σε όλη την μάζα του.

Ναι, αλλά, … γιατί, εμάς, μάς ενδιαφέρει αυτό?

Κατά την διάρκεια, της ωρίμανσης, του τυριού, η εξέλιξη των χαρακτηριστικών, του τυριού (δομή, δημιουργία οπών, κ.α.), μπορεί να μην είναι η επιθυμητή.

Δείτε: Οπές στα σκληρά τυριά! Είναι πάντα καλές?

Τυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Με ποιό τρόπο εμείς παίρνουμε δείγμα με τον τυροκλέφτη?

Βήμα 1ο. Εμείς εισάγουμε τον τυροκλέφτη στο τυρί, μέσω, της διείσδυσης, του αιχμηρού άκρου αυτού, του εργαλείου.

Βήμα 2ο. Εμείς περιστρέφουμε, έκκεντρα, με την βοήθεια της λαβής, τον τυροκλέφτη, κατά, περίπου, 180 με 220 μοίρες.

Δηλαδή, εμείς περιστρέφουμε την λαβή, του τυροκλέφτη, έτσι, ώστε, να εκτελεστεί λίγο, πάνω από μισή περιστροφή.

Η λήψη, του δείγματος, με την βοήθεια του τυροκλέφτη είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή. Η παρέμβαση, στην δομή του τυριού, κατά την λήψη, του δείγματος, θα  πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αυτό, εν πολλοίς,  επιτυγχάνεται, όταν, η γωνία εισόδου του στελέχους, είναι ακριβώς, η ίδια με την γωνία εξόδου.

Βήμα 3ο. Εμείς τραβάμε τον τυροκλέφτη έξω, από το σώμα του τυριού.

Tυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Ποιό είναι το μήκος του τυροκλέφτη?

Συνήθως, το μήκος, του τυροκλέφτη, (δηλαδή, το μήκος, το οποίο έχει το, κυρτού σχήματος, μαχαίρι), κυμαίνεται από 8 έως 20 cm.

Αντιλαμβάνεστε ότι, το μήκος του τυροκλέφτη, θα εξαρτηθεί, από το μέγεθος του τυριού, το οποίο, εμείς θέλουμε να εξετάσουμε.

Tυροκλέφτης στην τυροκομία – Με ποιό τρόπο εμείς θα προκαλέσουμε την μικρότερη παρέμβαση στο σώμα του τυριού?

Τί θα πρέπει εγώ να προσέχω?

Η διεύθυνση, την οποία θα πρέπει να έχει το στέλεχος, του τυροκλέφτη, (όταν, αυτός, ο τυροκλέφτης εξέρχεται από το σώμα του τυριού), θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευθυγραμμισμένη, με την διεύθυνση, κατά την είσοδο, του στελέχους, του τυροκλέφτη, στο τυρί.

Δηλαδή, η τροχιά εξόδου, του εργαλείου, του τυροκλέφτη, θα πρέπει να είναι η ίδια με την τροχιά εισόδου, του εργαλείου, του τυροκλέφτη.

Τί θα πρέπει εγώ να θυμάμαι?

Ο τυροκλέφτης εξέρχεται με ένα μικρό τμήμα του τυριού. Η διαδοχική λήψη δειγμάτων κατά χρονικές περιόδους, εμάς, μάς δίνει την ικανότητα να συλλέγουμε πολλές πληροφορίες για την εξέλιξη της ωρίμανσης του τυριού.

Από όλη την μάζα, του τυριού, το οποίο θα ”κλέψει” ο τυροκλέφτης, εμείς μπορούμε, να δοκιμάσουμε ένα τμήμα 2 ή 3 cm.

Την υπόλοιπη μάζα, του τυριού, εμείς μπορούμε να την επανατοποθετήσουμε, στο εσωτερικό του σώματος, του τυριού, ώστε, να συνεχιστεί η ωρίμανση.

Τυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Ποιά είναι η συμβολή του τυροκλέφτη?

Ο τυροκλέφτης αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο αξιολόγησης, του βαθμού, και της έκτασης, της ωρίμανσης του τυριού.

Αυτό, το μικρό τμήμα, το οποίο συγκρατήθηκε στο εργαλείο, του τυροκλέφτη, εμάς, μάς επιτρέπει, να επιθεωρήσουμε τις φυσικοχημικές παραμέτρους, όσο και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, του τυριού.

Δείτε: Πώς με απλό τρόπο μπορώ να κατανοήσω τί είναι flavor, off-flavors, aroma και taste

Τυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Καθαρισμός του τυροκλέφτη

Τυροκλέφτης στην τυροκόμηση - Όταν ο κλέφτης είναι χρήσιμος!
Υπάρχουν και διάφορα άλλα εργαλεία για την απόσπαση δείγματος από την μάζα του τυριού. Η επιλογή του εκάστοτε εργαλείου θα εξαρτηθεί από τον σκοπό της χρήσης αυτού του εργαλείου.

Το υλικό κατασκευής, του τυροκλέφτη, είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Κατά την είσοδο, ή και κατά την έξοδο, του τυροκλέφτη, από την μάζα, του τυριού, μικροοργανισμοί μπορούν να εγκατασταθούν, στην επιφάνεια του ατσαλιού.

Συνεπώς, αυτό, το εργαλείο, απαιτείται να καθαρίζεται σχολαστικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο τυροκλέφτης θα πρέπει να απολυμαίνεται με καυτό νερό.

Tυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Σφράγισμα του ανοίγματος

Το άνοιγμα, στο σώμα του τυριού, το οποίο δημιουργήθηκε, (από την είσοδο, του τυροκλέφτη), μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου διαφόρων ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.

Συνεπώς, το άνοιγμα, αυτό, στο τυρί, θα πρέπει να σφραγιστεί.

Τυροκλέφτης στην τυροκόμηση – Σε ποιά τυριά χρησιμοποιείται ο τυροκλέφτης?

Ο τυροκλέφτης χρησιμοποιείται σε σκληρά και σε πολύ σκληρά τυριά.

Δηλαδή, ο τυροκλέφτης χρησιμοποιείται σε είδη τυριών, για τα οποία, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πληροφορία για την εξέλιξη της ωρίμανσής τους.

 

Δείτε περισσότερα:

Sensory character of cheese and its evaluation. Delahunty, C. M., & Drake, M. A. (2004). In: Cheese, Chemistry physics and microbiology. P. F. Fox, P. L. H. McSweeney, T. M. Cogan, & T. P. Guinee (Eds.),  (3rd ed., pp. 455–487). London: Elsevier

International Standardisation Organisation. (2009). ISO 22935-3/IDF 99-3 milk and milk products – Sensory analysis – Part 3: Guidance on a method for evaluation of compliance with product specifications for sensory properties by scoring. Geneva, Switzerland.

Cheese. Guidance on Sample Preparation for Physical and Chemical Testing. British Standards Institution. 2021. ISO 24223:2021

Hedonic scale method of measuring food preferences. Peryam, D. R., & Pilgrim, F. J. (1957). Food Technology, 11, 9–14

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *