Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

Τυρί έχω, …γάλα που θα βρώ?

πρωτοσέλιδο - Τυρί έχω, …γάλα που θα βρώ?

Ποιά σχέση έχει το παραγόμενο τυρί στην Ελλάδα με το εγχώριο γάλα? Πόσο ”λογική” και πόσο παρωχημένη είναι η νομοθεσία?

Τυρί και Γάλα στην Ελλάδα – Μεταφορά γάλακτος all over Greece
Τυρί έχω, …γάλα που θα βρώ?
Γαλακτοβιομηχανίες μεταφέρουν γάλα σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Τα πρωτόκολλα παρασκευής, Π.Ο.Π. ελληνικών τυριών, όπως, είναι το τυρί Μετσοβόνε, απαιτούν τοπικό γάλα, (περιοχή Μετσόβου). Εσείς νομίζετε ότι γίνονται έλεγχοι?

Πολλές διαφημίσεις, μεγάλων μεταποιητικών μονάδων γάλακτος, έχουν ως θεματολογία, την εντοπιότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος.

Πράγματι, συχνά, αναφέρεται:

Γιαούρτι από ηπειρωτικό γάλα, ή τυρί από γάλα του τόπου μας, κ.α.

Οι διαφημίσεις, αυτές, ως σκοπό έχουν να διεγείρουν το τοπικιστικό και ”πατριωτικό” αίσθημα των καταναλωτών.

Ειδικά, βέβαια, εάν, η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται και από μια σύνθετη βιοποικιλότητα, τότε, οι διάφοροι συνειρμοί, οδηγούν τον καταναλωτή να αγοράσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Η ανθρώπινη φύση φαίνεται ότι, αναζητά κάτι το ονειρικό.

Τα αγνά, και τα υγιεινά προϊόντα, τα οποία όλοι επιθυμούμε, θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσω μιας θεματολογίας στερεοτύπων.

Πόσο, αλήθεια, όμως, μπορεί να είναι όλα αυτά?

Ο καταναλωτής τα γνωρίζει όλα αυτά? Το σημαντικό είναι να μην τα μάθει ποτέ!

Είναι γνωστόν, τοις πάσοι ότι, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες προμηθεύονται γάλα από περιοχές, οι οποίες απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Είναι, επίσης, γνωστό, ότι, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες προμηθεύονται γάλα από περιοχές, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικές Περιφερειακές ενότητες.

Για παράδειγμα, γαλακτοβιομηχανίες στην Ήπειρο προμηθεύονται γάλα από την Πελοπόννησο, ή από την Θεσσαλία.

Πολλές φορές, η απόσταση, μεταξύ, της μεταποιητικής μονάδας, και του σημείου συλλογής, του γάλακτος, μπορεί να υπερβαίνει τα 300 χιλιόμετρα.

Τυρί και Γάλα στην Ελλάδα – Τυριά Π.Ο.Π. με το ζόρι 

Βέβαια, η μεγαλύτερη, ή η μικρότερη παραπλάνηση, του καταναλωτικού κοινού, είναι ένα θέμα.

Παρόλα, αυτά, άλλο πράγμα είναι η παραπλάνηση, άλλο πράγμα είναι η εξαπάτηση, και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Τυρί έχω, …γάλα που θα βρώ?
Τυρί Φέτα. Η έλλειψη τεχνογνωσίας, οδηγεί τους παρασκευαστές στο να εφαρμόζουν πρακτικές ξεπερασμένες εδώ και δεκαετίες. Εμείς φαίνεται ότι, αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν με υπεραξία. Ως αποτέλεσμα, για να επιβιώσουμε, εμείς θα πρέπει να κινηθούμε αλλιώς. Δηλαδή? Εμείς ”θα πρέπει” να χρησιμοποιούμε σκονόγαλα και να βαφτίζουμε ως ελληνικό, το ξένο γάλα. Ή μήπως δεν είναι αλήθεια? 

Ας δούμε κάτι.

Το ΦΕΚ του τυριού Φέτα αναφέρει:

”Το γάλα, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της ΦΕΤΑΣ πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου”.

Δείτε: Φέτα – ΦΕΚ

Η νομοθεσία, λοιπόν, εμένα, μού δίνει το δικαίωμα να μεταφέρω γάλα από την Λακωνία σε βιομηχανία παρασκευής τυριού Φέτα στην Ήπειρο, ή σε βιομηχανία παρασκευής τυριού Φέτα στην Θράκη, δηλαδή, 500-1000 χιλιόμετρα, μακριά.

Όμως, εγώ δεν μπορώ να μεταφέρω γάλα από την Λευκάδα, σε τυροκομείο στην Αιτωλ/νία, 10 χιλιόμετρα μακριά.

Εσείς τί λέτε? Δεν μπορώ?

Το ΦΕΚ του τυριού Κεφαλογραβιέρα αναφέρει:

”Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Νομού Ευρυτανίας”.

Δείτε: Κεφαλογραβιέρα – ΦΕΚ
Στο εξωτερικό, εδώ και δεκαετίες, σε εξελιγμένα εργαστήρια, μπορούν και διεξάγονται αναλυτικοί έλεγχοι, στο γάλα. Εγώ έχω ένα γάλα, στην Ελλάδα, και αυτοί, οι έλεγχοι, μπορούν να δείξουν ακόμα και το ζώο, (από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, τα Σκόπια, την Γερμανία, κ.α.), από το οποίο προήλθε, αυτό, το γάλα. Φυσικά, τα πράγματα είναι πολύ πιό εύκολα στην περίπτωση χρήσης σκονογάλακτος. Γιατί, όμως, δεν διεξάγονται έλεγχοι? Ο καθένας, με τον τρόπο του, θα βάλει, ένα λιθαράκι, ή έναν ογκόλιθο στην καταστροφή της προοπτικής, αυτού, του τόπου.

Γίνεται, λοιπόν, μια καθόλα νόμιμη μεταφορά γάλακτος, από την Ηλεία στην Ήπειρο για την παρασκευή του τυριού Φέτα.

Δείτε: Να πώς θα φτιάξετε την τέλεια φέτα

Με το ίδιο γάλα, όμως, η νομοθεσία, εμένα, δεν μού επιτρέπει να φτιάξω Κεφαλογραβιέρα.

Εσείς, πάνω σε αυτό, το ζήτημα, τί λέτε? Δεν μπορώ να φτιάξω Κεφαλογραβιέρα, με αυτό, το γάλα?

Τυρί και Γάλα στην Ελλάδα – Αθέμιτος ανταγωνισμός

Οι παθογένειες, της ελληνικής κοινωνίας, αντανακλώνται στην πορεία της εξέλιξης, και της ανάπτυξης, συνολικά, της παραγωγής, των γαλακτοκομικών προϊόντων, στην χώρα μας.

Η ιδιοτέλεια, η αδιαφορία, η διαπλοκή, τόσο, αυτών, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουν, όσο και αυτών, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν, στέρησαν την προοπτική, σε πολλούς, οι οποίοι θέλησαν με σοβαρότητα και ήθος να ασχοληθούν, επαγγελματικά, με την παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Κάποιοι, βέβαια, μπόρεσαν και δημιούργησαν κάτι, εντελώς, μόνοι τους.

Δείτε: Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 1ο

Τώρα, αυτό, το ”κάτι” κινδυνεύει, καθώς, όλοι αυτοί, οι ”έντιμοι” παρασκευαστές, καλούνται να υπάρξουν σε συνθήκες έντονου αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τυρί και Γάλα στην Ελλάδα – Πριν να επαναστατήσω κατά των ”εχθρών”, εγώ θα πρέπει να ξέρω

Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει, εδώ και πολύ καιρό την όποια νομοθεσία.

Ποιά είναι η προέλευση αυτών των γαλακτοκομικών προϊόντων? Τί συστατικά περιέχουν, αυτά, τα γαλακτοκομικά? Πόσο σίγουροι εσείς μπορεί να είστε?

Ο ιδεατός κόσμος, της χώρας μας, πάνω στον οποίο δομήθηκαν νόμοι και κανονισμοί, υποβλήθηκαν φάκελοι για τυριά Π.Ο.Π., κλπ., χάνει κατά κράτος, όταν, αυτός, ο κόσμος καλείται να αντιπαρατεθεί με τον πραγματικό κόσμο.

Εάν η χώρα ήταν ο πλανήτης, και ο πλανήτης ήταν η χώρα, αυτά θα ήταν διαπιστώσεις, ή σχόλια, χωρίς, ίσως, μεγάλη σημασία.

Άλλωστε, η λογική του παραλόγου, φαίνεται ότι, αποτελεί ένα καθεστώς, για το πώς λειτουργούν τα πράγματα, σε αυτήν την χώρα.

Όμως, ένα άγρυπνο μάτι, πάντα, παρακολουθεί και καταγράφει.

Το τι γάλα παράγεται, το πώς παράγεται, από πού προέρχεται, αυτό, το γάλα, σε τι μορφή βρίσκεται, και πού πηγαίνει.

Όταν, αυτό, το άγρυπνο μάτι θεωρήσει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη, θα υποβάλλει τα στοιχεία, και θα προωθήσει αλλαγή του status.

Εάν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την νοοτροπία (μας), τουλάχιστον, εμείς ας είμαστε προετοιμασμένοι να προσαρμοστούμε στην νέα κατάσταση.

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *