Τσάι και Καφές – Ο νέος ρόλος του γάλακτος

Ο ρόλος του γάλακτος ως συστατικού στο τσάι και στον καφέ

Πότε ξεκίνησε?

Εισαγωγή του τσαγιού στην διατροφή

Ο καφές το τσάι και η σοκολάτα εναντίον του αλκοόλ
Τσάι και Καφές - Ο νέος ρόλος του γάλακτος
Η βρετανική αυτοκρατορία είχε τον πλήρη έλεγχο της εμπορίας τσαγιού, αρχικά, μέσω της East India Company και στη συνέχεια μέσω της αποικιοκρατίας της Ινδίας.

Η εισαγωγή καφέ, τσαγιού και σοκολάτας στην αγορά τον δέκατο έβδομο αιώνα επηρέασε την κατανάλωση γάλακτος. Τα ροφήματα αυτά, ειδικά ο καφές και το τσάι, είχαν το πλεονέκτημα να είναι ήπια διεγερτικά.

Έτσι λειτούργησαν ως ένα αντίδοτο στην ΄΄δηλητηρίαση΄΄ λόγω υπερβολικής κατανάλωσης μπύρας ή κρασιού. Η γευστικότητα των ροφημάτων αυτών ενισχύθηκε με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος και ζάχαρης.

Ο καφές και η σοκολάτα παρέμειναν απρόσιτα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μέχρι το εικοστό αιώνα. Το τσάι ήταν φθηνότερο και σταδιακά αντικατέστησε τη μπύρα ή το κρασί ως ένα πρωινό ρόφημα, ιδιαίτερα στη Βρετανία.

Τσάι: Από ”strange΄΄΄σε  ΄΄familiar΄΄

Το τσάι εισήχθη στα βρετανικά νησιά στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα. Ένα γεγονός που αποδίδεται συνήθως στην Catherine of Braganza, την πορτογαλικής καταγωγής σύζυγο του βασιλιά Κάρολου του Β [Charles II]. Ο βρετανός ηγεμόνας, έφερε μαζί του στην πατρίδα, το νησί της Βομβάης, ως μέρος της προίκα της.

Το τσάι, αρχικά, καταναλώνονταν με τον κινέζικο τρόπο. Πράσινο, αρκετά ΄΄αδύναμο΄΄, και χωρίς γάλα. Μερικές φορές περιείχε λεμόνι, ζάχαρη (από το βρετανικές αποικίες της Καραϊβικής)  ή κάποιο μπαχαρικό.

Το υψηλό κόστος του, αρχικά, περιόριζε την κατανάλωσή του σε οικονομικά εύρωστες τάξεις και σε ιατρικές χρήσεις.

Μαύρο τσάι, το οποίο είχε υποστεί ζύμωση, με προέλευση από την Ινδία, τελικά, έγινε το βρετανικό τσάι επιλογής λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής του.

Αρχικά, το τσάι, ο καφές και η σοκολάτα (κακάο) καταναλώνονταν ως ζεστά ΄΄μαύρα΄΄ ροφήματα, [ “πράσινο” στην περίπτωση του κινεζικού τσαγιού].

Υπάρχει ανάγκη να προσθέσω κάτι γλυκό
Τσάι και Καφές - Ο νέος ρόλος του γάλακτος
Το σύμπλεγμα τσάι – ζάχαρη – γάλα αποτέλεσε μια νέα διατροφική συνήθεια που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Και τα τρία είδη χαρακτηρίζονται από πικρή γεύση λόγω παρουσίας αλκαλοειδών ουσιών: καφεΐνη, θεοβρωμίνη, [theobromine], θεοφυλλίνη [theophylline].

Αυτές οι τοξικές ενώσεις χρησιμεύουν στην αποτροπή της θήρευσης και του παρασιτισμού. Η καφεΐνη κυριαρχεί στον καφέ και το τσάι, η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη εμφανίζονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο κακάο.

Η ζάχαρη όπως και το γάλα αντισταθμίζει τη γεύση αυτών των πικρών ουσιών.

Η Marquise de Sevigne, το είπε πρώτη

Η πρακτική της προσθήκης γάλακτος στο τσάι ή τον καφέ φαίνεται να προέρχεται από τους γάλλους αριστοκράτες τον δέκατο έβδομο αιώνα. Στα γράμματά της η Marquise de Sevigne ανέφερε αυτή την πρακτική, και τόνιζε ότι ο καφές γλυκισμένος με γάλα και ζάχαρη ως να είναι το “ωραιότερο πράγμα στον κόσμο”.

Αυτή η πρακτική εξαπλώθηκε μέσω της Βόρειας Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας, και από τον δέκατο όγδοο αιώνα έγινε συνήθης. Ο εξοπλισμός, δε, που απαιτείται για την εξυπηρέτηση αυτών εξελίχθηκε: τσαγιέρες πορσελάνης, κανάτες γάλακτος, μπόουλ ζάχαρης, πιατάκια και φλυτζανάκια.

Το γάλα ως ρόφημα [beverage]

Με την αστική μετανάστευση η πρόσβαση στο νωπό γάλα μειώθηκε. Από την άλλη μεριά όλο και περισσότερα μεταποιημένα γαλακτοκομικά προϊόντα πωλούνταν στην αγορά.

Δείτε: Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

Έτσι, το τσάι και ο καφές έγιναν το πρωταρχικό μέσο για την κατανάλωση γάλακτος, ειδικά για τους οικονομικά αδύναμους πληθυσμούς των αστικών περιοχών.

Τσάι και Καφές - Ο νέος ρόλος του γάλακτος
Η μπύρα αποτέλεσε υποκατάστατο για το γάλα. Σε περιοχές της Σκανδιναβίας ήταν αναμεμειγμένη με γάλα (νωπό ή αποκορυφωμένο ή ξινό ή ορό γάλακτος) και καταναλώνονταν από όλες τις ηλικίες. Οι αυξανόμενες τιμές των εκτάσεων γης μείωσαν την εγχώρια παραγωγή και την κατανάλωση και των δύο κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα, ανοίγοντας την πόρτα σε εμπορικά προϊόντα, όπως το τσάι. Σήμερα διατίθενται ροφήματα μπύρας μαζί με τσάι.

Οι Βρετανοί, αρχικά, είχαν τον έλεγχο τόσο του εμπορίου τσαγιού μέσω της εταιρείας East India Company. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε και αργότερα μέσω της αποικιοκρατίας στην Ινδία αλλά και μέσω του εμπορίου ζάχαρης στις φυτείες στην Καραϊβική.

Το τσάι με γάλα και ζάχαρη έγινε απαραίτητο μέρος της βρετανικής διατροφής, καθώς και της κοινωνικής και οικιακής ζωής τον δέκατο όγδοο αιώνα. Από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα η βασική διατροφή του εργάτη περιελάμβανε ψωμί, μπέικον, τσάι και ζάχαρη.

Όμως το σύμπλεγμα τσάι – ζάχαρη δεν είχε δύο, αλλά τρία συστατικά: το τσάι, τη ζάχαρη και το γάλα. Με το τελευταίο να είναι ένα ξεχωριστό τοπικό προϊόν με μακρά ιστορία χρήσης στις μαγειρικές παραδόσεις.

Τόσο η ζάχαρη όσο και το γάλα ήταν εύκολο να αποκτηθούν. Ζάχαρη από τις αποικίες της Καραϊβικής και γάλα από την τοπική οικεία παραγωγή.

Το φρέσκο γάλα δεν καταναλώθηκε ποτέ ευρέως ως ρόφημα [beverage]. Το τσάι και ο καφές αποτέλεσαν το μέσο το οποίο εισήγαγε πραγματικά στη διατροφή το γάλα ως τέτοιο ρόφημα.

Το τσάι το γάλα και οι χριστιανικές αρετές

Το σύμπλεγμα τσάι – γάλα – ζάχαρη αποτέλεσε σταθμό στη δίαιτα των Βρετανών.

Σε μια ταχέως εκβιομηχανισμένη κοινωνία που έχει ανάγκη από ήρεμους και επιμελείς εργαζόμενους παρείχε την εξιδανικευμένη εναλλακτική λύση στο αλκοόλ.

Το τσάι και το γάλα ευνοήθηκαν από την επικρατούσα τάση εγκράτειας. Σύμβολα μιας ηθικής ακεραιότητας και οικιακής αξιοπρέπειας, κατάλληλα για όλα τα μέλη της οικογένειας, αντικατέστησαν τα αλκοολούχα ποτά.

Το τσάι παρουσιάσθηκε ως “ένα άλλο αφήγημα της ηθικής πειθαρχίας και της εθνικής προόδου”, και το γάλα – τόσο από μόνο του όσο και σε συνδυασμό με το τσάι – έγινε πρωταθλητής για αυτές ακριβώς τις αρετές.

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Show Buttons
Hide Buttons
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
0